Ce este și cum funcționează, de fapt, canabisul medicinal

de: Teodora Tudosie
27 11. 2019

Proiectul de lege privind legalizarea produselor ce conțin canabis medicinal a fost adoptat de Senat. Pentru a putea intra în vigoare, legea trebuie să primească acum și votul deputaților. Dar ce este, de fapt, canabisul medicinal și ce efecte are asupra corpului uman?

Inițiatorii proiectului au ca scop permiterea cultivării, recoltării și comercializării plantei exclusiv în scop medicinal. Dacă proiectul va fi adoptat, vor exista în farmacii medicamente, calmante și preparate din canabis, numai că acestea vor fi eliberate doar pe bază de prescripție medicală.

Vor putea primi prescripție pentru canabis medicinal pacienții care suferă de durere cronică (în special cazurile de cancer), dar și cei care ar avea nevoie de această plantă pentru creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate sau pentru simptomele asociate cu HIV/SIDA.

O echipă de experți a realizat cu cea mai amplă cercetare în acest sens. Cercetătorii au trecut prin peste 10.000 de studii pe subiect pentru a explica exact cum funcționează marijuana și ce efecte are asupra celor care consumă această plantă.

Cum poate ajuta consumul de canabis medicinal corpul uman

În primul rând, conform cercetării, există foarte multe dovezi științifice care confirmă faptul că marijuana este benefică în scop medicinal. Tratarea durerilor cronice este unul dintre principalele motive pentru care s-ar recomanda utilizarea de canabis medicinal. De asemenea, raportul cercetătorilor arată că această plantă ar putea ajuta la reglarea efectelor negative pe care chimioterapia le are asupra corpului uman, precum starea de greață. În plus, cercetarea sugerează că marijuana este un tratament puternic pentru bolnavii de cancer, care pot suferi de dureri debilitante și greață severă, ca urmare a bolii lor.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit dovezi moderate care ar arăta ca marijuana poate fi benefică pe termen pentru indivizii cu tulburări de somn asociate cu sindromul de apnee obstructivă, fibromialgie, durere cronică și scleroză multiplă.

De asemenea, studiul arată că există dovezi limitate în ceea ce privește abilitatea canabisului de a trata probleme legate de apetit și pierdere în greutate asociate cu HIV/SIDA. De asemenea, ar ajuta cu simptomele sindromului Tourette, simptome ale tulburării de anxietate și îmbunătățirea sindromului de stres post-traumatic.

Care ar fi efectele negative ale canabisului

De cele mai multe ori, marijuana este descrisă drept cel mai sigur drog care există. Nu a existat niciodată vreun caz în care cineva a murit de la o supradoză cu marijuana. Totuși, asta nu înseamnă că nu vine la pachet cu câteva riscuri.

În cazul fumătorilor de marijuana pe termen lung, există riscul apariției unor simptome respiratorii și a unor episoade de bronșită cronică mai frecvente. Pentru utilizatorii de marijuana, în general, există un risc mai mare de a dezvolta schizofrenie și alte psihoze.

Pe de altă parte, raportul a arătat că există dovezi limitate în ceea ce privește legătura dintre consumul de canabis, fie el în scop medicinal sau nu, și alte efecte negative. Printre acestea se numără un risc crescut de cancer testicular, atac de cord, boli pulmonare obstructive cronice sau complicații ale sarcinii.

Cine vrea legalizarea canabisului în România

Proiectul de lege în ceea ce privește legalizarea canabisului medicinal în România este încă în dezbatere. Trebuie aprobat de Camera Deputaților, apoi semnat de președinte și publicat ulterior în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Dar de unde a pornit totul?

Potrivit Hotnews, această inițiativă s-a transformat în proiect de lege în urma unei petiții online. Aceasta a fost inițiată de Alexandrei Ana Cârstea, fiica unei femei care a murit anul acesta de cancer. Petiția a adunat peste 20.000 de semnături și avea ca scop permiterea pacienților cu boli terminale să aibă acces la calmante.

Cei care au inițiat proiectul sunt Cristina Dumitrache (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD) și Emanuel Ungureanu (deputat USR). A adunat semnături de la aproape 100 de parlamentari de la toate partidele și a fost depus la Parlament la începutul lunii iulie.

Fumatul de canabis medicinal nu va fi permis, conform proiectului de lege. Ar să fie administrat în scop medicinal doar sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare.