Nobel pentru Medicină: cercetarea care ar putea trata cancerul

Nobel pentru Medicină: cercetarea care ar putea trata cancerul

Trei oameni de știință au primit premiul Nobel pentru Medicină. Cei trei au studiat modul în care celulele se adaptează oxigenului disponibil în mediul acestora.

Cei trei câștigători ai premiului Nobel pentru Medicină sunt: William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza. Lucrarea celor trei prevede studierea mecanismului prin care celulele se adaptează schimbărilor din nivelurile de oxigen disponibil.

Aplicarea practică ar putea fi în domeniul eradicării sau tratării unor boli ca anemie, cancer și nu numai.

Nobel pentru Medicină care ar putea vindeca boli în viitor

Conform cercetării care a luat Nobel, importanța oxigenului a fost înțeleasă de secole. Ce nu era știut era modul în care celulele se adaptează la schimbările în nivelurile de oxigen. Premiul Nobel pentru Medicină de anul acesta este acordat pentru munca în mecanismele de funcționare moleculară care arată modul în care celulele se adaptează la diferite surse de oxigen.

În esență, celulele corupului uman folosesc oxigenul pentru a converti hrana în energie. Cei trei cercetători au identificat modul în care celulele se adaptează când nivelul de oxigen scade.

În ceea ce privește tratarea bolilor, pe baza acestei cercetări de Nobel, capacitatea organismului de a detecta oxigenul și variațiile lui poate activa producerea de noi globule roșii sau construcția de noi vase de sânge. De aici pornește ideea de aplicare practică a cercetării.

În cazul cancerului, tumorile pot prelua controlul asupra procesului, ceea ce accelerează răspândirea bolii. De asemenea, transmiterea de informații către organism privind producerea de noi globule roșii poate fi folosită în tratarea anemiei.

Totodată, trebuie reținut că nivelurile de oxigen din organism diferă în funcție de regiunea corpului sau în funcție de activitatea fizică. Totodată, nivelurile de oxigen sunt dependente de altitudine. Înțelegerea acestui mecanism e importantă, deoarece acesta joacă un rol important în ceea ce privește sistemul imunitar și primele faze de dezvoltare ale fătului în interiorul pântecului.

Citește și:
Etichete: