Câți români sunt în pragul sărăciei și câți fac combinații: statisticile îngrijorătoare despre bani
Ieri a fost Ziua Internațională dedicată eradicării sărăciei. Cu această ocazie, am aflat niște statistici îngrijorătoare despre situația oamenilor din România.
Conform statisticilor publicate de Comisia Europeană, țara noastră se confruntă cu probleme semnificative legate de nivelul de sărăcie. Mai multe decât atât, probabilitatea de remediere a acestor probleme este una infimă.
Din câte se pare, un român din trei se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar autoritățile nu mișcă nici măcar un deget pentru remedierea situației. Într-o lume ideală, în localitățile mai mici sau mai mari din țara noastră ar trebui să activeze aproximativ 11.000 de asistenți sociali profesioniști, în cadrul primăriilor. În practică însă, sarcinile lor ajung să fie preluate de oameni fără calificare în domeniu.
Pornind de la acest set de circumstanțe, cei de la Știrile ProTV au făcut un reportaj. Nu a durat mult până când au identificat doi frați, de 8 și 10 ani care nu merg la școală, din cauza lipsei banilor. Părinții trăiesc de pe o zi pe alta din alocațiile lor și din ce mai câștigă tatăl, la negru. Toți patru stau înghesuiți în două camere, împreună cu alte patru rude.
În teorie, în comunca cu pricina, există un sediu de asistență socială. În practică, acolo este agenție de turism și activează un centru de informare al vizitatorilor. În consecință, nu prea există timp pentru vizite în casele nevoiașilor. Aceasta este situația din Cața.
În Merișani, județul Argeș, 70 de asistați social sunt în grija bibliotecarului și a juristului primăriei. Din nou, este important de reținut că legea obligă primăriile să aibă un asistent social, dar acela lipsea. Argumentul este simplu, salariul pentru acel post este mic, volumul de muncă mare și nu se înscrie nimeni la concurs.
În România, 32,5% dintre români trăiesc cu risc de sărăcie și excluziune socială, conform Eurostat. Singurii care stau mai prost decât noi la acest capitol sunt bulgarii, dar cu puțin. Dintre primăriile din țara noastră, doar 20% au un asistent social calificat. Un alt lucru îngrijorător, subliniat de comisarii europeni, este că rata de sărăcie a persoanelor apte de muncă, dar care nu lucrează sau fac asta ocazional, a crescut cu 50% în ultimii 9 ani.