Cât de inteligent e telefonul tău față de computerul care a pus omul pe Lună

de: Teodora Tudosie
19 07. 2019

Aterizarea pe Lună este unul dintre cele mai remarcabile momente din istorie, chiar dacă tehnologia folosită atunci abia se compară cu ce avem astăzi.

În misiunea istorică din 20 iulie 1969, omul punea pentru prima dată piciorul pe Lună, iar provocările tehnologice cărora NASA a trebuit să le facă față au fost uriașe. N-a fost ușor pentru ei să-i trimită pe Neil Armstrong și Buzz Alrdin pe Lună. Însă dacă e să comparăm performanța computerelor folosite de agenția spațială americană pentru aterizarea pe Lună cu tehnologia din ziua de azi, aceasta sunt cu mult mai slabe decât un simplu smartphone.

Totuși, capacitățile impresionante ale computerelor folosite de NASA pentru misiunea Apollo 11 nu trebuie sub nicio formă desconsiderate. În fond, acestea au fost cele care au permis astronauților să pună pentru prima dată piciorul pe satelitul natural al Pământului și să se întoarcă în siguranță înapoi. Iar realizarea a fost repetată de numai încă cinci ori până în ziua de azi, la aniversarea a 50 de ani de la aterizarea pentru prima dată pe Lună.

Ce putere avea computerul care a permis aterizarea omului pe Lună

Misiunea Apollo 11 a putut fi dusă la bun sfârșit datorită Apollo Guidance Computer, o reușită revoluționară în materie de tehnologie la vremea respectivă.

Totuși, potrivit standardelor actuale, specificațiile computerului probabil te vor face să râzi. În ceea ce privește memoria, acesta avea disponibili doar 64Kb pentru stocare. De asemenea, viteza de procesare era de numai 0.043 MHz.

În comparație, un iPhone XS are o putere de procesare de 2490 MHz.Ca să nu mai vorbim de memorie, care a ajuns deja la ordinul sutelor de GB.

E adevărat, aceste comparații nu sunt unele foarte echitabile. Însă e interesant de conștientizat cât de multe s-au putut realiza cu o tehnologie care, deși la vremea respectivă era considerată una revoluționară, ar putea fi privită acum cu superioritate de un simplu telefon.