Cât de expus ești ca român la radiații electromagnetice și cum limitezi efectele

de: Răzvan Băltărețu
16 09. 2019

Sunt 62 de orașe din România monitorizate în permanență ca să știi nivelul de radiații electromagnetice. Poate că te sperie subiectul, mai ales acum când ne pregătim pentru 5G, dar motivele pentru care te-ai teme sunt destul de limitate. Vestea mai bună e că poți face câteva lucruri ca să limitezi expunerea.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a prezentat recent câteva statistici interesante cu privire la expunerea la radiații electromagnetice. În prezent, autoritatea monitorizează intensitatea câmpului electromagnetic prin 150 de senzori ficși de monitorizare în bandă largă. Sunt amplasați în București și alte 62 de orașe din țară. Aceștia sunt plasați în exterior, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.

ANCOM a prezentat statisticile de acum cu ocazia conferinței „5G – tehnologia ca vector al progresului”. Cristin Popa, director executiv ANCOM, a spus că monitorizarea se face în preajma spitalelor, a școlilor și în locuri aglomerate. Totodată, pe lângă senzorii ficși, autoritatea recurge și la senzori mobili. Măsurătorilor sunt făcute o dată la 24 de ore și ANCOM susține că sunt realizate peste 1.000 de măsurători anual.

Toate datele sunt făcute publice pe site-ul Monitor EMF. Toate rezultatele se încadrează fără excepţie în limitele legale, inclusiv cele făcute după punerea în funcțiune a primelor stații 5G din România.

De unde cred românii că vin aceste radiații electromagnetice

Cu ocazia conferinței din Cluj, ANCOM a comandat și un studiu în rândul utilizatorilor. Scopul a fost să afle care sunt atitudinile și perceptiile utilizatorilor cu privire la emisiile de radiații electromagnetice.

Conform studiului, care va fi prezentat pe larg în curând, două treimi din cei 1.430 de utilizatori intervievați cunosc că rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiații. Telefoanele au fost puse pe primul loc, cu 90%, urmate de rețelele mobile și tablete (53%), routere Wi-Fi (50%) și TV-uri (44%).

Când vine vorba de protecție față de radiații, 40% din utilizatori au spus că nu se protejează, iar 35% au spus că încearcă să țină aparatele la distanță mai mare (de exemplu: folosesc căști conectate la telefon.

Totodată, 30% încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă, 18% închid telefonul sau routerul Wi-Fi noaptea sau nu dorm cu ele în aceeași cameră. Apoi, 8% știu să nu utilizeze dispozitivele când semnalul este slab. Utilizarea așa-ziselor „dispozitive de protecție” este marginală, 2%.

Cum limitezi expunerea la radiațiile electromagnetice, dacă ți-e teamă de așa ceva

Pe fondul dezvoltării discuției despre 5G, s-a dezvoltat și frica de noua tehnologie. Cu 5G sau fără, poți face câteva lucruri să stai mai departe de radiații electrogmanetice. Are și ANCOM câteva recomandări:

  • Folosește cât mai puțin telefonul când: semnalul e slab, în mașină sau tren, în vorbești la el și poți folosi căști
  • Ține telefonul departe de dormitor când dormi sau deconectează echipamentele wireless în timpul nopții
  • Folosește căști constant

În ceea ce priveste expunerea la radiații electromagnetice, subiectul a prins tracțiune în ultima perioadă după un studiu realizat pe telefoane iPhone și Samsung. Totodată, există un clasament actualizat cu telefoanele care emit cele mai multe radiații.

Unitatea de măsură pentru cantitatea de energie de radiofrecvență absorbită de corp în timpul utilizării unui telefon este SAR. E un acronim de la rata de absorbție specifică (eng.: specific absorption rate). Valorile maxim admise stabilite la nivelul Uniunii Europene, respectate și în România, sunt de 2 W/kg (cap și trunchi) și 4 W/kg (membre).

În România, Cristian Popa a mai spus că, prin intermediul echipamentelor mobile ale ANCOM, sunt efectuate anual peste 1.000 de măsurători ale intensității câmpului electromagnetic. Acestaa e generat de stațiile radio și TV, PMR, GSM, UMTS, LTE, WiFi, WiMax sau alte echipamente de emisie până la frecvenţa de 6 GHz.

E bine de știut și că aceste măsurători pentru radiații sunt realizate de către ANCOM conform recomandările europene în domeniu (Recomandarea CEPT ECC/REC/(02)04 privind metodele de măsurare a radiațiilor electromagnetice neionizante (9 kHz-300 GHz)).