Care sunt șansele ca un asteroid să lovească Terra în viitorul apropiat

de: Diana Radu
15 10. 2019

Cele mai periculoase obiecte din Univers care au putere colosală de distrugere a Terrei sunt asteroizii. Din acest motiv, cercetătorii urmăresc atent ce se întâmplă cu traiectoria fiecărui asteroid.

Potrivit calculelor efectuate de specialiștii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), asteroidul 2019 SU3, ar putea lovi Pământul în data de 16 septembrie 2084. Drept urmare, roca spațială a fost trecută pe lista asteroizilor care prezintă un mare risc pentru planeta noastră.

De asemenea, specialiștii se așteaptă ca 2019 SU3 să treacă la o distanță de aproximativ 117.500 de km pe lângă Pământ în 2084. Ceea ce înseamnă, că există o posibilitate destul de mare de a lovi Terra. Potrivit celor de la NASA „un asteroid care trece la 0,05 unităţi astronomice şi măsoară peste 140 de metri, în diametru, are un potențial de hazard”.

Ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Bucureștiul

„Cel mai mare asteroid care se poate apropia de Pământ are 35 de centimetri, cel mai mic are cinci milimetri”, a declarat Vasile Urseanu, coordonator la Observatorului Astronomic. „Orice de la un kilometru în sus, dacă ar cădea în București, ar distruge toată Europa”.

„Dacă ar cădea unul de 500 de metri în București, face un crater de cinci kilometri – deci dacă ar cădea la Romană, s-ar duce craterul până la Unirii și până la Charles de Gaulle”, a subliniat Urseanu. „Tot ce e în zona asta rotundă devine vapori într-o fracțiune de secundă. E cel mai bun loc în care să te afli la impactul unui asteroid cu orașul tău – acolo. Zici «Ce-a fost aia?» și-ai dispărut. Nu te mai doare nimic”.

La impact, aerul se încălzește și poate atinge 3.000-4.000 de grade Celsius. Tot pământul din groapa adâncă a craterului iese sub formă de vapori – „piatră lichidă la mii de grade Celsius”. Tot ce se află în jurul Bucureștiului – „până la Ploiești” adică pe o rază de 50 de kilometri – ia foc mai apoi. Mai mult, vântul ar prinde viteze de mii de kilometri pe oră, care nu se întâlnesc în mod normal pe Pământ. Un vânt de 1.000 de kilometri ar pune toate clădirile și pădurile la pământ.