14 oct. 2019 | 08:41

Câmpul magnetic al Pământului se schimbă, dar cum ar fi dacă ar dispărea

ȘTIINȚĂ
Câmpul magnetic al Pământului se schimbă, dar cum ar fi dacă ar dispărea

Potrivit unor calcule efectuate de specialiști, câmpul magnetic al Pământului s-ar putea slăbi, peste câteva miliarde ani, însă din fericire nu va dispărea complet. Ce ar însemna pentru omenire dacă câmpul magnetic ar dispărea definitiv?

Chiar dacă nu-ți dai seama, câmpul magnetic joacă un rol esențial în menținerea vieții de pe Pământ. De exemplu, acesta protejează suprafața planetei de particulele solare care ar putea șterge de pe fața planetei orice formă de viață cât ai clipi.

De asemenea, specialiștii spun că câmpul magnetic ar fi jucat un rol esențial și în apariția vieții biologice de pe Terra. Așa că efectele dispariției acestuia ar fi dezastruoase. Cu alte cuvinte, dispariţia câmpului magnetic ar fi o catastrofă cu consecinţe grave, incompatibile cu viaţa pe termen lung, însă nu ar fi un scenariu apocaliptic cu consecinţe imediate.

„În decursul miliardelor de ani, nucleul planetei va deveni mult mai mare şi procesele care întreţin câmpul magnetic vor deveni ineficiente şi vor duce la dispariţia acestuia”, a declarat John Tarduno, exert în geofizică al Universităţii Rochester.

Ce s-ar întâmpla dacă câmpul magnetic ar dispărea peste noapte

Una dintre consecințele acestei dispariții ar fi faptul că instrumentele de orientare nu ar mai fi bune de nimic, asta pentru că toate se bazează pe câmpul magnetic al Pământului. Drept urmare, în loc să se orienteze pe axa Nord-Sud, ar arăta probabil spre zonele unde câmpul magnetic va fi mai puternic.

Mai mult, comunicațiile vor avea și ele de suferit din cauza cantităților imense de particule solare care vor pătrunde în atmosferă în lipsa unui scut natural al Pământului care să le țină la distanță. În consecință, sateliții de pe orbită se vor confrunta cu o serie de probleme tehnice. La momentul actual,  Anomalia Atlanticului de Sud, o porţiune în care câmpul magnetic este mai slab, cauzează probleme sateliţilor într-un mod asemănător.

Cât despre impactul pe care l-ar avea dispariția câmpului magnetic asupra ființelor de pe Terra, specialiștii spun că ne vom confrunta cu un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de piele.