Toate tipurile de cancer ar putea avea o singură cauză (și acum putem spera la o soluție)

de: Bianca Prangate
09 02. 2019

Cancerul încă tronează drept una dintre cele mai cumplite – și de prea multe ori netratabile – boli din lume. Este boala care cauzează una din fiecare șase morți la nivel global. Efectele secundare ale chemoterapiei fac ca tratamentul să pară, uneori, la fel de rău precum boala în sine.

Tratamentul cancerului încă funcționează pe principiul medieval de taie-arde-otrăvește. Dacă tumora nu poate fi tăiată prin operație, atunci poate fi arsă prin radiații sau otrăvită prin chemoterapie. Tocmai de aceea, terapia pentru cancer pare un coșmar pentru cei care primesc diagnosticul de cancer.

În viitor, metodele de tratament ar putea să se schimbe mulțumită unei descoperiri făcute de oamenii de știință de la University of Salford. Aceștia spun că cancerul ar putea proveni de la o singură celulă originară. Dacă chiar este așa, milioane de vieți ar putea fi salvate.

Nu toate celulele canceroase sunt la fel. Spre exemplu, celulele canceroase stem sunt singurele capabile să facă tumori noi. Echipa de la Salford a explicat în lucrarea publicată în Frontiers of Oncology că a identificat o sub-clasă nouă de celule stem canceroase, pe care le-a numit celule canceroase stem energetice (cu prescurtarea e-CSCs).

Cercetătorii spun că aceste celule produc cantități imense de energie și se răspândesc rapid. Mai mult, ele cresc și în suspensii, ceea ce înseamnă cu nu au nevoie de un țesut de care să se atașeze, ceea ce permite cancerului să se răspândească în vasele de sânge și cele limfatice. Aceste e-CSCs ar putea fi sursa cancerului.

„Se simte de parcă am găsit proverbialul ac în carul cu fân, iar asta ne oferă o fereastră nouă crucială asupra cancerului și felului în care l-am putea opri”, a zis cercetătorul Michael P. Lisanti.

Acum că au descoperit aceste celule e-CSCs, cercetătorii cred că ar trebui să găsească tratamente care să nu mai țintească celulele canceroase în masă, ci punctual. „Acum că le-am găsit și știm cum se comportă, ar trebui să fie relativ simplu să găsim medicamente care să țintească celulele canceroase stem”, a zis Lisanti.