Revoluție în medicină: găinile care fac ouă bune de folosit în tratamente anti-cancer

Revoluție în medicină: găinile care fac ouă bune de folosit în tratamente anti-cancer

Găinile care fac ouă care te-ar putea scăpa de cancer și arteroscleroză vor deveni realitate. Desigur, deja există pe piață alimente de origine animală care conțin medicamente, dar poți spera că în viitor vei ști ce mănânci și poate te vor și ajuta.

Cercetătorii britanici de la Roslin Technologies (Edinburgh) au descoperit cea mai eficientă și mai ieftină metodă de a produce medicamente împotriva unor boli deosebit de periculoase: găini modificate genetic care fac ouă care conțin „leacul” la care se visează de decenii.

Cu toate că nu-ți surâde ideea de a mânca omletă cu medicamente, cercetătorii spun că acele ouă ar putea să ajute bolnavii de cancer sau de arteroscleroză să se vindece. Cel mai mare avantaj va fi prețul. Datorită faptului că vor fi produse foarte ieftin, vor fi accesibile oricui, iar tratamentele contra cancerului nu vor mai fi disponibile doar pentru oamenii cu mulți bani.

Clienții vor fi mai greu de convins, aparent, dar ecologiștii ar putea fi mai fericiți pentru că procesul de modificare genetică a acelor găini nu le va pune sănătatea în pericol și nu este nimic sadic. Iar ouatul rămâne, atât cât se poate, unul normal, fără să intervină omul.

Găini modificate genetic care dau ouă cu „medicamente” naturale

Oamenii de știință au observat deja că animale precum caprele, iepurii și găinile pot fi folosite pentru a produce proteine esențiale în anumite terapii prin laptele și ouăle pe care le dau.

Medicamentele produse pe cale „naturală” sunt de zece până la o sută de ori mai ieftine decât cele sintetizate în fabricile clasice. Mult mai puține deșeuri, mult mai ieftin și mult mai accesibil pentru cât mai mulți pacienți.

Chiar dacă la prima vedere pare o metodă artificială și nesănătoasă, în realitate, oamenii ar trebui să înțeleagă că medicamentele din prezent sunt sintetice și numeroase boli grave recidivează tocmai din cauză că ele nu au fost produse pe cale naturală, iar organismul nu se adaptează, mai ales că e și slăbit din cauza bolii.

Metoda artificială intervine doar asupra găinilor, fără să le afecteze în vreun fel, dar corpul lor este cel care sintetizează proteina care te poate vindeca și este un proces natural, similar celui din organismul tău când corpul încearcă să lupte împotriva bacteriilor sau virusurilor.

Totul se obține prin introducerea unei gene umane (material genetic, nu geană) care produce la noi acea proteină, în acea parte a ADN-ului găinii care produce albușul.

Prin urmare, „leacul” se va găsi doar în albușul de ou, odată ce-l separi de gălbenuș.

Până acum, oamenii de știință s-au concentrat pe crearea a două proteine diferite, dar esențiale pentru sistemul imunitar: una cu rol antiviral, care luptă împotriva cancerului și una care contribuie la repararea țesuturilor distruse.

Citește și:
Sursa: BBC