Surpriză despre atmosfera Pământului: până unde se extinde, de fapt

de: Bianca Prangate
25 02. 2019

O echipă de astronomi a descoperit că atmosfera Pământului se extinde cu mult mai departe decât am fi crezut noi până acum – chiar dincolo de Lună se pare.

Regiunea cea mai îndepărtată din atmosferă se numește geocorona și face parte din exosferă. Reprezintă un nor de hidrogen care strălucește în lumina ultra-violetă. Fiind însă destul de subțire, este greu de măsurat. Înainte se considera că limita sa cea mai îndepărtată era undeva la 200.000 de kilometri de Pământ, aceea fiind distanța de la care presiunea radiațiilor solare ar oprima gravitația Pământului.

Conform datelor de la Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), deținută de European Space Agency și NASA, se pare însă că limita se extinde cu mult mai mult. Geocorona s-ar extinde până la 630.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că se duce până la Lună și chiar dincole de ea. „Luna zboară prin atmosfera Pământului”, a explicat fizicianul Igor Baliukim, de la Institutul de Cercetare a Spațiului din Rusia. Mai mult, Luna s-ar afla chiar la mijlocul distanței dintre Pământ și geocorona.

Partea interesantă este însă că datele de la SOHO au fost descoperite în urmă cu două decenii, între 1996 și 1998. Toate datele acelea au stat pur și simplu în arhive, așteptând să fie observate de cineva și analizate. Pe lângă dimensiunile mărețe, geocorona a dezvăluit un efect bizar al Soarelui. Pe partea Pământului unde este ziuă, atomii de hidrogen sunt comprimați de lumina Soarelui, ceea ce face ca densitatea atomilor să fie de 70 de atomi pe centimetru cubic. Pe partea unde este noapte, densitatea hidrogenului este mai mare datorită presiunii radiației solare. Deși atomii de hidrogen împrăștie radiațiile ultraviolete, cantitatea radiațiilor este neglijabilă și chiar mică prin comparație cu cea emisă de Soare.

Dar cel mai fascinant lucru este altul – descoperirea cercetătorilor ne arată că, de fapt, niciun om nu a trecut până acum de atmosfera Pământului.