Alimentele care conțin zahăr nu te fac mai energic, ci din contră

de: Bianca Prangate
07 04. 2019

De multe ori, când avem nevoie de o metodă rapidă și facilă de a ne încărca bateriile, alegem zahărul, dar cercetătorii sunt convinși că mai rău ne facem.

Cercetătorii din Marea Britanie și din Germania au analizat peste 31 de studii cu privire la consumul de carbohidrați și au ajuns la concluzia că zahărul nu doar că nu ne face mai energetici, ci că ne face de fapt să fim mai obosiți și mai puțin alerți.

Când ne simțim depresivi, anxioși, traumatizați și stresați, recurgem la zahăr în detrimentul sănătății noastre pe termen lung. Oamenii pur și simplu adoră snack-urile și băuturile dulci, iar statisticile confirmă acest lucru. Doar în ultima jumătate de secol, consumul de băuturi dulci s-a dublat în Statele Unite ale Americii – acolo, oamenii consumă, în medie, de trei ori mai multe băuturi dulci decât ar trebui.

„Ideea că zahărul poate îmbunătăți dispoziția a fost foarte influentă în cultura populară, atât de mult încât oamenii din toată lumea consumă băuturi dulci pentru a deveni mai alerți sau pentru a combate oboseala”, a zis psihologul Konstantinos Mantantzis, de la Humboldt University of Berlin.

Pe de o parte, există mai multe studii care arată că imediat după consumul a ceva dulce, atenția și starea de spirit sunt îmbunătățite. Pe de altă parte, mai există multe studii care arată opusul. Oamenii de știință britanici și germani cred că acest lucru se întâmplă pentru că diferite metode de cercetare ne arată perspective diferite.

Cele 31 de studii analizate conțin datele a aproximativ 1.260 de participanți. Cercetătorii au ajuns astfel la o singură concluzie. „Descoperirile noastre indică foarte clar că asemenea afirmații nu sunt substanțiale”, a zis Mantantzis. „Dacă e ceva, zahărul probabil că te va face să te simți mai rău”.

Astfel, nu doar că nu vei simți bucurie când vei consuma ceva dulce, ci corpul tău va deveni mai letargic și mai puțin treaz decât înainte. „Sperăm ca descoperirile noastre vor face multe în a deconspira mitul [stării de bine de la zahăr] și să informeze politicile de sănătate publică„, a spus psihologul Elizabeth Maylor, de la University of Warwick, din Marea Britanie.