Bateriile viitorului o să facă orice gadget și mașină electrică mult mai utile

Bateriile viitorului o să facă orice gadget și mașină electrică mult mai utile

Bateriile care ar putea revoluționa toate ramurile tehnologiei vor fi disponibile consumatorului de rând mai târziu decât ai crede, spun cei de la Panasonic.

Este vorba despre bateriile solid-state, mai eficiente și mai sigure decât cele bazate pe litiu-ion. Bateriile solid-state conțin electrozi și electroliți solizi, care le cresc capacitatea de stocare, autonomia și rezistența în timp.

Datorită componentelor solide conductoare de electricitate, nu mai sunt predispuse la incendiu sau scurtcircuit, tocmai pentru că nu conțin nimic inflamabil. Asta le face ideale pentru orice dispozitiv electronic, dar mai ales pentru vehiculele electrice.

Cea mai mare problemă a acestor mașini e bateria, care nu diferă ca tehnologie, cu mult față de cea din telefonul tău sau din laptop.

Se studiază de ceva vreme bateriile solid-state, dar mai ai mult de așteptat până ce le vei avea la îndemână. Nu doar că nu există pe piață, dar chiar și când vor apărea, vor fi extrem de scumpe și puțini și le vor permite.

baterie solid state

Dacă asemenea baterii se vor pune și la mașinile electrice, atunci prețul automobilelor va crește substanțial (de parcă nu ar fi deja foarte scumpe).

Un reprezentant Panasonic de la o filială din Statele Unite te asigură însă că nu e nevoie să te stresezi, pentru că nu vei avea oricum prea curând baterii solid-state, oricât ar încerca să te mintă alți producători.

Bateriile solid-state există, dar zac prin laboratoare și le folosesc probabil doar acei cercetători. Consumatorul de rând trebuie să se mulțumească tot cu bateria litiu-ion, care, ce-i drept, a devenit mai bună, dar nu prea mai ține pasul cu evoluția tehnologiei care este din ce în ce mai mare consumatoare de resurse.

Panasonic, care este unul dintre cei mai mari producători de baterii și electronice din lume, susține că abia peste vreo cinci ani ai să auzi mai multe despre bateriile solid-state. Poate tot atunci vor începe să intre în dotarea mașinilor electrice, dar vei mai aștepta vreo zece ani până când vor fi viabile și accesibile.

Pentru început, bateriile solid-state nu sunt rentabile nici măcar pentru producătorii auto. Ar cheltui enorm pentru producția lor în masă, iar costurile le vor scoate din buzunarul tău.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: