3 moduri în care politicienii pot face ceva după cazul Caracal: „E o șansă unică pentru Parlament”
Pe 27 iulie, în urma haosului autorităților în cazul din Caracal, Comisia de apărare din Camera Deputaților a chemat STS și Poliția Română la audieri. Acest moment poate fi unul bun în care politicienii să demonstreze că pot face ceva pentru români.
Luni, 29 iulie, de la ora 17, se va desfășura ședința Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Vor fi chemați la audieri ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, inspectorul general interimar al Poliției Române Florian Dragnea și fostul șef al Poliției Ioan Buda.
Elena Calistru, activistă pentru drepturi civile și președinte Funky Citizens, a explicat pe Facebook de e un moment extrem de important. „[Parlamentul] poate arăta că știe să faciliteze dialogul între societate și instituțiile care ar trebui să susțină societatea sau măcar să asigure supraviețuirea cetățenilor ei. Parlamentul pornește de la niște așteptări atât de reduse în capacitatea instituției de a furniza soluții și reprezentare încât o astfel de audiere făcută cum trebuie chiar poate ajuta”, a spus aceasta. Ea a oferit și trei puncte pe care politicienii ar trebui să le atingă.
Audierea din Parlament și cum ar fi util să se desfășoare
1. Audierile trebuie să fie publice.
[…] Audierile trebuie să fie publice astfel încât toată presa să le poată prelua, astfel încât fiecare cetățean care are nevoie de răspunsuri să le poată afla. Audierile trebuie să fie la fel de publice ca audierile acelea sensibile din alte țări civilizate. Pentru că transparența generează încredere.
2. Audierile trebuie să fie pe bune.
Toți membrii comisiei ar trebui să pună întrebările acelea grele, aflate pe buzele tuturor românilor. Membrii comisiei, chiar oameni politici fiind, ar trebui să fie în acea zi și potențiali tați, bunici, frați care ar fi în situația ca cineva drag să treacă prin drama Alexandrei. Să pună acele întrebări care i-ar putea învăța ce pot face pentru ca fiica, nepoata, sora lor să nu treacă vreodată prin asta. Pentru că da, toți membrii comisiei sunt bărbați. Și da, victima e femeie.
3. Audierile trebuie să producă soluții, nu verdicte/ PR.
Comisiile acestea parlamentare or fi bune și în rolul lor de exercitare a controlului parlamentar asupra executivului. Însă esențial aici nu e numai să cadă capete de șefi. Esențial e să aflăm ce anume din lege, procedură, proces nu a funcționat. Și cum poate autoritatea legislativă (dacă poate și sigur poate) să corecteze aceste goluri.
***
[…] Răspunsurile vagi, zvonurile, informațiile din surse alternative și neoficiale au distrus orice brumă de încredere în instituții o mai fi existat. Instituțiile (în sens larg) nu au pansat răni, ci au răsucit cuțitul în rană.