ZTE, pusă pe butuci de americani: chinezii nu mai pot să producă telefoane

de: Alexandru Puiu
10 05. 2018

La scurt timp de la introducerea restricției de import din SUA, populara companie ZTE s-a arătat nevoită să renunțe la producția de smartphone-uri. Lista consceințelor este însă mult mai mare.

ZTE are toate șansele să dispară din fiecare colț al mapamondului după un anunț adresat angajaților de către directorului companiei, în urmă cu câteva zile. Cuvintele CEO-ului erau menite să calmeze spiritele celor care lucrează la gigantul chinez, dar este foarte puțin probabil să-și fi atins scopul. Ca referință, situația actuală a companiei asiatice este una foarte dificilă, dar având în vedere numărul foarte mare de reguli care au fost încălcate pentru a ajunge aici, s-ar putea să le dai dreapta americanilor.

ZTE este victima unei decizii a unul tribunal din SUA. Respectiva autoritate a stabilit cât se poate de clar că nici un producător american nu are voie să colaboreze la vreun nivel cu ZTE pe parcursul următorilor șapte ani. Compania Qualcomm a pierdut foarte mulți bani din acest motiv, deoarece livra procesoare Snapdragon pentru multe dintre dispozitivele ZTE.

Întregul set ciudat de circumstanțe a plecat de la un gest necugetat și complet ilegal. S-au găsit dovezi clare legate de exportul unor componente către Coreea de Nord și Iran de către ZTE. Pentru ca lucrurile să fie și mai rele, hardware-ul respectiv era prdus în SUA. La scurt timp după, ZTE ”s-a bucurat” de o amendă de 1,2 miliarde de dolari, pe care a achitat-o.

Ca să prevină instaurarea unui embargo, aceeași companie chineză a promis că va concedia persoanele responsabile de comerțul cu Iran și Coreea de Nord. Mai mult decât atât, acei oameni nu vor primi nici un fel de prime sau salarii compensatorii în momentul în care vor rămâne fără un loc de muncă. În practică, s-a întâmplat exact opusul. Anagajații vinovați au primit bonusuri generoase, iar ca urmare, o investigație atentă s-a reflectat în pedeapsa ne-negociabilă pe o perioadă de șapte ani.

Cele mai multe telefoane create de ZTE folosesc procesoare Qualcomm Snapdragon. Pentru că nu mai pot importa acele procesoare din San Diego, chinezii au încetat orice formă de producție de mobile pe termen nelimitat. Momentan, singurul furnizor de SoC-uri este MediaTek din Taiwan, dar creațiile sale nu se pretează pentru telefoane de top. O întâlnire cu acționarii ZTE care ar fi trebuit să aibă loc vineri, a fost reprogramată pentru finele lunii iunie. Până atunci, se va clarifica destinul companiei.