Scandal imens între chinezii de la ZTE, America și Marea Britanie

Scandal imens între chinezii de la ZTE, America și Marea Britanie

Marea Britanie susține că ZTE reprezintă un risc asupra securității naționale. Asta după ce America, prin agențiile sale de spionaj, a avut aceeași atitudine față de ZTE și Huawei. Mai mult, America a impus o interdicție dură față de producătorul chinez. Companiile locale din SUA nu mai au voie să-i furnizeze echipamente.

Companiile de telecomunicații din Marea Britanie au fost avertizate să nu colaboreze cu producători de echipamente din China. Acestea au fost avertizate că producători ca ZTE prezintă riscuri potențiale pentru securitatea națională.

Peste ocean, departamentul de comerț american a impus o interdicție de șapte ani pentru companiile care vând produse și servicii companiei ZTE. Acțiunea americanilor ar putea fi catastrofală pentru ZTE. Estimarea e că aceste companii americane furnizează 25% până la 30% din componentele folosite în echipamentele chinezilor. Chinezii fac atât telefoane, cât, mai important, echipamente de rețelistică.

ZTE a oprit tranzacționarea acțiunilor sale în Hong Kong și Shenzhen pe 17 aprilie după anunțarea interdicției SUA. China a avertizat că își va proteja companiile sale, dacă este necesar.

„CNSC consideră că riscurile de securitate națională care decurg din utilizarea echipamentelor sau serviciilor ZTE în contextul infrastructurii de telecomunicații existente din Marea Britanie nu pot fi atenuate”, a declarat Centrul Național de Securitate Cibermetică din Marea Britanie.

O scrisoare din partea CNSC către companii arată că rețeaua de telecomunicații din Marea Britanie conține deja o cantitate semnificativă de echipamente furnizate de Huawei, de asemenea, un producător chinez. Adăugarea de echipamente și servicii de la un alt furnizor chinez ar face ca eforturile de securizare să fie ineficiente.

Ar trebui să știi că ZTE a pledat vinovată în martie 2017 pentru furnizare ilegală de tehnologie americană către Iran și Coreea de Nord. O parte din înțelegerea de atunci a presupus ca ZTE să ia măsuri împotriva angajaților implicați în aceste demersuri. În schimb, ZTE n-a făcut asta, ci a încercat să ascundă toată treaba.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Guardian