Ce este virusul West Nile, boala letală transmisă de țânțari

de: Andreea Cuzub
10 08. 2018

Pe 9 august a fost înregistrat primul deces din România, cauzat de virusul West Nile. Victima a fost un bărbat de 79 de ani din județul Galați.

În prezent, în țară au fost identificate mai multe cazuri de infecție. Ministerul sănătății a transmis că nu există riscul unei epidemii, însă mai jos găsești câteva informații care să te ajute să înțelegi mai multe despre virus și evoluția acestuia.

Ce este virusul West Nile

Virusul West Nile se regăsește atât în regiunile tropicale, cât și în cele temperate. În principal, el infectează păsările, dar, așa cum dovedesc și cazurile de la noi din țară, poate infecta și oamenii. De asemenea, caii, câinii, pisicile și iepurii domestici sunt expuși infectării.

Virusul a fost descoperit în 1937, în districtul West Nile din Uganda, însă interesul a crescut în 1999, când în New York au fost confirmate 66 de cazuri, dintre care șapte persoane au murit.Treptat, situația a început să se agraveze, iar în 2002 au fost raportate 480 de cazuri și 24 de decese.

Principala cale de transmitere a virusului în rândul oamenilor sunt țânțarii infectați. Doar în câteva cazuri izolate, s-a constatat transmiterea virusului prin transfuziile de sânge, transplant de organe, alăptare sau de la mamă la copil în timpul sarcinii.

Cum îți dai seama dacă ești infectat cu West Nile

Pacienții încep să dezvolte simptome după 3-14 zile de la contactarea virusului. În ceea ce privește simptomele bolii, acestea se manifestă diferit de la persoană la persoană. Boala este destul de înșelătoare, deoarece 80% din persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.

Dacă nu te încadrezi în această primă categorie, mai ai două șanse: sindrom febril sau meningită/encefalită.

Sindromul febril este calea de mijloc, în care boala prezintă simptome moderate. Perioada de incubare este diferită aici: între două și opt zile. În cazul în care suferi de acest stadiu al bolii vei avea febră, dureri de cap, vărsături, dureri musculare, lipsă de mâncare și urticarie la nivelul pieptului, spatelui sau stomacului. Cel mai probabil, simptomele persistă până la zece zile.

În cel mai rău caz poți prezenta simptome de meningită. De data aceasta, vei resimți următoarea simptomatologie: febră, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, tremor și convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, comă, amorțeală și paralizie. Aici simptomele pot persista mai multe săptămâni.

Prevenție și tratament

Cea mai ușoară metodă de prevenție este evitarea înțepăturilor de țânțari. Deci este necesar să porți haine care să-ți acopere bine corpul, dacă ai de gând să faci activități în aer liber. Este indicat să folosești soluții care resping țânțarii și un al lucru în plus pe care poți să-l faci este să-ți montezi plase la geamuri.

Bineînțeles, lucrurile nu decurg mereu conform planului și cu toată prevenția de pe lume, hazardul își poate spune cuvântul. Vestea proastă este că nu există un tratament specific pentru virusul West Nile, însă doar simptomele grave necesită prezentarea la urgențe. De obicei, pacientul este spitalizat și tratat cu medicamente intravenoase.