Voyager 2 se apropie de intrarea în spațiul interstelar

de: George Stanciu
08 10. 2018

Sonda spațială Voyager 2 este aproape de a se alătura sondei Voyager 1 și de a intra în spațiul interstelar. E primul obiect creat de om care ajunge acolo.

Sonda Voyager 2 încă funcționează, cu toate că nu mai are toate instrumentele active. Unele dintre acestea, însă, au reușit să detecteze o creștere cu cinci procente a razelor cosmice, începând cu luna august. Asta sugerează că sonda e aproape de traversarea heliopauzei (marginea zonei până unde ajunge vântul solar, heliosfera) și de intrarea în zona interstelară.

Voyager 1 a trecut deja prin acest proces, cu creșteri înregistrate în mai 2012, astfel că știm deja ce o așteaptă și pe a doua navă. Echipa din spatele misiunii a avertizat, însă, că Voyager 2 e atât pe o traiectorie diferită, cât și într-un loc diferit, astfel că nu va ajunge în spațiul interstelar într-un interval de timp similar.

Mai mult, limitele heliosferei se schimbă de-a lungul ciclurilor de 11 ani ale activității Soarelui. Activitatea neobișnuită a fost înregistrată deja, dar ar mai putea trece alte câteva luni bune până să părăsească zona de influență a Soarelui.

Oricând ar avea loc, însă, acest eveniment va fi unul major pentru NASA și pentru omenire în general. Voyager 2 va deveni al doilea obiect construit de om care părăsește Sistemul Solar și ajunge în spațiul interstelar.

Voyager 1 și 2 conțin fiecare câte un disc de aur creat de NASA, pentru eventualitatea în care una dintre aceste nave va fi găsită de extratereștri. În total, au fost create 10 copii ale acestui disc, două dintre ele plecând în spațiu. Celelalte 8 sunt expuse în muzee ale NASA și nici măcar persoane importante din cadrul proiectului, precum Carl Sagan, nu au putut obține o copie originală a discului.