Poți asculta Discul de Aur trimis extratereștrilor direct pe internet

Poți asculta Discul de Aur trimis extratereștrilor direct pe internet

Discul de Aur trimis extratereștrilor acum aproape jumătate de veac poate fi ascultat și în variantă digitală, direct pe internet.

În toamna lui 2016 scriam despre faptul că Discul de Aur, trimis în spațiu în două exemplare, pe sondele spațiale Voyager 1 și 2, poate fi cumpărat în variantă fizică, mulțumită unui proiect de pe Kickstarter. La acea vreme, s-au strâns de aproape zece ori mai mulți bani decât cei necesari pentru lansarea proiectului, care încă îți permite să cumperi discurile. Dacă, însă, n-ai de dat 98 de dolari pe setul fizic, poți să asculți înregistrările și online.

Cei de la NASA au uploadat pe Soundcloud întregul conținut al Discului de Aur pe care omenirea l-a trimis în spațiu odată cu sondele spațiale mai sus amintite. În total, sunt 55 de înregistrări făcute în câte o limbă reprezentativă. Firește, româna este una dintre ele, alături de engleză, sârbă, vietnameză, persană, coreeană, greacă, daneză sau arabă, printre altele.

Mesajul în română de pe Discul de Aur trimis în Cosmos.

Tot pe Discul de Aur, extratereștrii vor găsi și 19 înregistrări cu sunete diverse, cum ar fi sunetul ploii, al mai multor animale sau al unor vehicule.

Conținutul Discului de Aur poate fi găsit aici, dacă vrei să asculți saluturile, și aici, dacă dorești să asculți sunetele diverse din natură sau produse de om.

Voyager 1 și 2 conțin fiecare câte un disc de aur creat de NASA, pentru eventualitatea în care una dintre aceste nave va fi găsită de extratereștri. În total, au fost create 10 copii ale acestui disc, două dintre ele plecând în spațiu. Celelalte 8 sunt expuse în muzee ale NASA și nici măcar persoane importante din cadrul proiectului, precum Carl Sagan, nu au putut obține o copie originală a discului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: