Adevărul despre suplimentele cu vitamina D și sănătatea oaselor

de: Andreea Cuzub
14 10. 2018

O nouă meta-analiză efectuată de cercetători din Noua Zeelandă și Scoția pune problema dacă suplimentele cu vitamina D au vreun efect asupra sănătății oaselor.

Doi dintre cei trei autori ai studiului – Mark Bolland și Andrew Grey, ambii de la Universitatea Auckland – au efectuat investigații despre efectele vitaminei D încă din 2012. Cea mai recentă muncă, publicată în jurnalul „The Lancet Diabetes & Endocrinology” a fost efectuată pentru a analiza și studiile clinice care au fost făcute de la ultima revizuire a literaturii din 2014.

Astfel, cei doi au făcut echipă cu Alison Avenell de la Universitatea din Aberdeen pentru a examina rezultatele a 81 de studii clinice, care au comparat densitatea oaselor și ratele de facturi ale persoanelor care luat vitamina D.

„Constatările noastre sugerează că suplimentele cu vitamina D nu previn facturile și nu au efecte semnificative asupra densității oaselor”, au declarat cercetătorii. De asemenea, ei spun că datele deja existente sunt suficiente pentru a demonstra această idee și că nu mai este nevoie de studii suplimentare.

Pe de altă parte, Adrian Martineau este profesor la Universitatea Queen Mary din Londra și face parte din experții care nu sunt de acord cu concluziile cercetătorilor. Acesta spune că studiile clinice efectuate pe persoanele care au un deficit de vitamina D pot duce la rezultate diferite.

Totodată, el avertizează că potențialul vitaminei D de a reduce riscul de fracturi nu trebuie eliminat până când nu se efectuează studii suplimentare pe persoanele care au deficiență de vitamina D.

Profesorul Martin Hewison de la Universitatea Birmingham a precizat că aproape toate studiile pentru suplimentele cu vitamina D (pentru sănătatea oaselor) au arătat că suplimentele sunt eficiente doar în cazul în care persoanele au deficit de vitamina D.