Minunea ascunsă într-o piramidă a fost dezvăluită de un cutremur
Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade a zguduit Mexicul pe data de 19 septembrie 2017. În acele momente părea că forța naturii nu a adus nimic altceva decât moarte și distrugere.
Acum, arheologii au declarat că nefastul eveniment a dus la o descoperire neașteptată. Cutremurul a dezvăluit rămășițele a două temple aztece ascunse într-o piramidă antică.
Templele au fost descoperite în piramida Teopanzolco din statul Morelos, de lângă orașul Cuernavaca. Partea superioară a piramidei a fost grav afectată în timpul cutremurului din 2017, așa că cercetători de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au vrut să verifice clădirea, pentru a vedea dacă structura internă a acesteia a fost afectată de zguduitură.
Spre surprinderea lor, lucrările de restaurare și imaginile radarului au dezvăluit prezența a două temple gemene – unul dedicat lui Tláloc, zeul suprem al ploii și fertilității Pământului și altul dedicat lui Huitzilopochtli, zeul războiului și al Soarelui.
Pe lângă cele două temple, ei au descoperit o colecție de ceramică și un arzător de tămâie. Din păcate, templele se află într-o stare destul de proastă, deoarece au fost afectate de secolele întregi în care au stat în umiditate, dar și de cutremur.
„În ciuda efectelor devastatoare ale cutremurului, trebuie să fim recunoscători că fenomenul natural a dezvăluit aceste structuri importante”, a declarat Isabel Campos Goenaga, directorul centrului Morelos din cadrul Institutului Național de Antropologie și Istorie din Mexic.
Cercetătorii au fost surprinși și să afle că sit-ul era mult mai vechi decât credeau. Se presupunea că acesta datează din perioada post- clasică târzie (1200-1521), dar construcția templelor contrazice această ipoteză, însă sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra bănuiala.
Cu toate că nu era ceva neobișnuit ca oamenii din Tlahuica să construiască structuri suprapuse, descoperirea templelor i-a uimit cu siguranță pe cercetători.