De ce te înțeapă țânțarii mai mult pe tine decât pe alții

de: Daniel Ștefan
01 08. 2018

Ți s-a părut vreodată că țânțarii te înțeapă mai mult pe tine decât pe ceilalți? Atunci ai dreptate, chiar ești felul principal în meniul țânțarilor, dar cauza nu e una la care te aștepți.

Vara e frumoasă, e momentul cel mai bun să petreci cât mai mult timp în natură, e cald și e o plăcere să-ți petreci serile mai răcoroase prin parc sau pe malul unei ape.

Nu de puține ori, cei care sunt înțepați cel mai des, au impresia că sunt mai sensibili sau că sângele lor e mai dulce decât al celorlalți și tocmai din acest motiv sunt „vânați” cu atâta înverșunare. Dacă și tu te afli în această situație, ești cumva puțin îndepărtat de adevărul științific, dar nu în totalitate.

Totul ține de mirosul corpului tău și nu poți face nimic în această privință, indiferent dacă îți dai de zeci de ori cu diverse deodorante sau cu alte soluții care te mint că alungă țânțarii.

Pielea fiecăruia dintre noi este gazda unor bacterii diferite, pe principiul fiecare cu bacteria lui. Acestea produc anumite substanțe la nivelul pielii și, prin urmare, se emană un miros caracteristic. Și, să ne înțelegem, aici nu vorbim neapărat de mirosul de transpirație. Ne referim la mirosul pe care-l are fiecare dintre noi, indiferent cât de curat sau de mizerabil ar fi.

Dacă mirosul tău este pe placul țânțarilor, așa cum ție îți place savoarea mâncărurilor preferate, aceste insecte te-au luat în colimator. Nu ești mai special, ci doar mai savuros și mai nutritiv.

Problema e că anumiți țânțari sunt purtători unor boli si virusuri periculoase cum ar fi malaria, Zika, Dengue sau Chikungunya. În funție de regiunea geografică în care te alfi sau de persoanele în apropierea cărora te afli, viața îți poate fi pusă în pericol de aceste virusuri.

Țânțarii sunt considerați cele mai periculoase vietăți de pe planetă deoarece cauzează mii de morți anual din cauza înțepăturilor acelea inofensive, dar care lasă în urmă un virus periculos.

Studiile au mai arătat că țânțarii sunt atrași în mod special de persoanele care fac exerciții fizice. Dacă alergi seara prin parc, mai mult ca sigur niște țânțari au pus ochii pe tine pentru că ai ritmul cardiac și temperatura corpului crescute. Acești indicatori sunt ca o chemare la masă pentru ei, ești ca o sticlă de suc agitată și savuroasă, într-o zi caniculară.

Pe țânțari îi mai atrag și dioxidul de carbon pe care-l expiri, precum și acidul lactic eliminat prin transpirație. În mod bizar, și băutorii înrăiți de bere sunt pe lista meniului țânțarilor.

Dacă pleci în zone unde știi că țânțarii poartă boli cu adevărat periculoase, cum ar fi America de Sud, Africa sau Indonezia, ia cu tine un spray contra țânțarilor, îți va fi de folos.