Avertismentul NASA care privește o planetă din sistemul nostru solar
Saturn este una dintre planetele cel mai ușor de recunoscut datorită inelelor care o înconjoară. Din păcate, cercetătorii de la NASA cred că ar putea dispărea.
Așadar, Saturn și-ar putea pierde elementele care o fac specială. Inelele ar putea dispărea în mai puțin de 100 de ani și poate ar părea o perioadă de timp mare, dar nu și când te gândești că planeta s-a format în urmă cu 4 miliarde de ani.
O nouă cercetare a NASA arată că inelele Saturnului, care sunt formate în principal din apă înghețată, sunt atrase de gravitația planetei în suprafața acesteia, transformându-se în „inele de ploaie”.
„Estimăm că acest inel de ploaie produce o cantitate de apă ce ar putea umple o piscină de dimensiuni olimpice într-o jumătate de oră. Inelele vor putea dispărea în 100 de ani”, a spus James O’Donoghue, autorul principal al studiului.
Inele sunt în mare parte compuse din bucăți de gheață care variază de la mărimi microscopice la bolovani de câțiva metri. Originea inelelor este dezbătut de mult timp de omenii de știință. Unii sugerează că s-ar fi format în urmă cu patru miliarde de ani, în același timp cu planeta și cu sistemul solar, dar alții sugerează că au apărut la mulți ani după apariția planetei.
Acest studiu sugerează că inelele Saturnului s-au format în urmă cu mai puțin de 100 de ani în urmă. „Suntem norocoși că suntem în viață să vedem inelele care par a fi la mijlocul existenței lor. Dacă acestea sunt temporare, poate și Jupiter, Uranus sau Neptun au avut inele, doar că noi nu le-am văzut”, mai spune James O’Donoghue.
Saturn este la aproximativ 1.448 de milioane de kilometri distanță de Soare, adică la o distanță de zece ori mai mare decât distanța de la Pământ până la Soare. O zi pe Saturn durează 10,7 ore, însă un an acolo este echivalentul a 29 de ani pe Pământ. Acest gigant de gaz are un volum de 700 de ori mai mare decât al planetei noastre.