Elevii care nu fac sport la școală vor fi „pedepsiți” cu șah

de: Alexandru Puiu
24 07. 2018

Elevii scutiții de sport vor fi obligați prin lege să nu mai treacă acea oră de efort fizic la pierderi. În schimb, o vor petrece învățând să joace șah.

Dacă ai făcut liceul sau școala generală după Revoluție, este imposibil să nu te fi confruntat cu o situație ciudată la ora de educație fizică și sport. Foarte mulți părinți de copii români fac eforturi pentru a le face rost tinerilor de scutire la sport.

Există și un număr infim de persoane care sunt îndreptățite să se bucure de acest tratament special, dar Ministerul Educației Naționale a găsit soluția pentru a descuraja pentru totdeauna lenea în timpul orelor de sport.

Valentin Popa a semnat o hotărăre guvernamentală prin care obligă copiii scutiți de sport să se apuce de șah. Informația a fost preluată la scurt timp de Federația Română de Șah. Documentul de confirmare al acestei schimbări legislative a fost publicat inițial de Agerpres și pare să nu lase loc de interpretări.

„Anunţăm, cu satisfacţie, faptul că introducerea şahului în sistemul românesc de învăţământ are o nouă componentă. Ne referim la faptul că elevii scutiţi de efort la orele de educaţie fizică vor face şah. Legat de acest subiect, ministrul Educaţiei Naţionale, profesorul universitar Valentin Popa a răspuns luni favorabil solicitării formulate în acest sens de Sorin Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah, şi Ionuţ Dobronăuţeanu, preşedinte adjunct al Federaţiei Europene de Şah.

Reamintim, în context, că pregătirea cadrelor didactice va fi făcută în colaborare cu Casa Corpului Didactic. Până în prezent, un număr de 2.500 de profesori de educaţie fizică şi sport au fost deja pregătiţi în acest sens”, se arată în comunicatul citat.

Cu alte cuvinte, orele de șah vor fi susținute tot de către profesorii de sport, după ce au fost pregătiți în prealabil printr-un program implementat de CCD (Casa Corpului Didactic) la nivel județean.

Noul program va fi intitulat Educație prin Șah și deja s-a reflectat în livrarea a 5.000 de seturi de șah către 500 de școli de pe întregul teritoriu al țării. Există o programă școlară pentru șah pentru doi ani de studiu și manuale acreditate de Ministerul Educației Naționale.