Roboții care te tratează diferit în funcție de cultura de care aparții

de: Bianca Prangate
27 09. 2018

Oamenii trăiesc mai mult și mai sănătos, conform Stat News, dar există un dezavantaj – mulți bătrâni, odată trecuți de o anumită vârstă, au nevoie de asistenți sociali care să îi ajute.

Acești asistenți sociali ar putea fi ajutați – sau înlocuiți, într-un scenariu mai sumbru – de către roboți asistenți. Acești roboți i-ar ajuta pe bătrâni în mai multe privințe, amintindu-le să-și ia pastilele și ajutându-i să nu fie sedentari.

Cercetătorii din Europa și Japonia vor însă să se asigure că acești roboți nu îi vor ofensa în vreun fel pe cei de care au grijă. Astfel, ar putea fi creați primii roboți cu principii și norme culturale.

Acești roboți sunt rezultatul proiectului Culture-Aware Robots and Environmental Sensor Systems for Elderly Support (CARESSES), un proiect finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul de Afaceri Interne și Comunicații al Japoniei.

Cercetătorii au programat robotul SoftBank Pepper să își schimbe comportamentul în funcție de fondul cultural al persoanei cu care interacționează, într-o încercare de a face implementarea roboților în procesul de îngrijire a bătrânilor mai ușoară pentru aceștia din urmă.

Conform site-ului CARESSES, un robot ar ști că o persoană hindusă nu ar dori să mănânce friptură la cină. Nu se știe cum va cunoaște robotul de ce cultură aparține persoana de care are grijă. Cel mai probabil, un om va oferi informațiile necesare robotului dinainte.

Roboții creați de CARESSES sunt deja testați în mai multe azile din  Japoniaa și Marea Britanie. „O să examinăm dacă oamenii se simt mai comfortabil cu roboți care iau în considerare cultura lor și dacă prezența lor crește calitatea vieții pentru bătrâni”, a explicat unul dintre cercetători, Alessandro Saffiotti.

„Roboții sunt deja prezenți astăzi în viețile noastre. Se găsesc în școlile, spitalele, căminele și business-urile noastre, și credem că dacă aceștia sunt și competenți din punct de vedere cultural, vor fi mai ușor acceptați de oamenii cu care interacționează”.