19 aug. 2018 | 16:25

De ce niciun dezinfectant nu te mai protejează de boli

ACTUALITATE
De ce niciun dezinfectant nu te mai protejează de boli

Folosești dezinfectanți de fiecare dată când n-ai posibilitatea să te speli cum trebuie pe mâini cu apă și săpun, dar s-ar putea să fie o metodă ineficientă pentru că dezinfectanții au devenit inutili.

Ca în cazul antibioticelor luate fără prescripție medicală, ori de câte ori simți o durere în gât sau tușești, și dezinfectanții au început să devină inutili în fața bacteriilor periculoase.

În general, dezinfectanții, fie că vorbim de cei din comerț pentru uz casnic sau de cei utilizați în spitale, neutralizează bacteriile datorită alcoolului pe care ar trebui să-l conțină. Din păcate, cele mai periculoase bacterii au început să devină imune în fața acestor dezinfectanți pentru că nu mai sunt suficient de concentrați.

Niște cercetători din Australia au descoperit că dezinfectanții pe bază de alcool folosiți de către doctori și asistente în spitale nu mai sunt atât de eficienți în fața anumitor bacterii periculoase care pot pune viața pacienților în pericol. Este vizată în special tulpina virusului Enterococcus faecium, care face ravagii în spitalele cu igienă precară și de care anumite centre medicale din România nu sunt deloc străine.

Cercetătorii australieni au testat mai multe substanțe cu alcool antiseptic pe șoareci în laborator. Oamenii de știință au observat că atât tulpinile unor bacterii și virusuri periculoase din excrementele șoarecilor sunt la fel de rezistente în fața dezinfectanților testați, precum tulpinile bacteriilor obișnuite.

Enterococcus faecium este responsabil de producerea a 10% din totalul infecțiilor căpătate de pacienți în spitale. Virusul este extrem de periculos pentru că infectează sângele, care duce apoi la septicemie.

Organismul încearcă să lupte împotriva intrușilor, dar infecția afectează apoi țesuturile și organele și duce, inevitabil, la moartea pacientului, indiferent dacă e tânăr sau vârstnic, deși, copiii și bătrânii sunt cei mai predispuși.

În principal, cauza acestei rezistențe în fața dezinfectanților se datorează producătorilor sau chiar a medicilor care îi diluează sau nu sunt aplicați corespunzător. Fii foarte atent când urmează să fii înțepat cu un ac. Locul respectiv trebuie frecat bine cu alcool medicinal înainte de introducerea acului, iar acesta trebuie să fie neapărat sterilizat.