Rețelele wireless publice vor fi semnificativ mai sigure cu WPA3

de: Alexandru Puiu
09 01. 2018

A trecut mai bine de un deceniu de la ultima actulizare de securitate pentru rețelele wireless, dar standardul WPA3 promite să soluționeze multe minusuri.

Răspândirea rețelelor wireless a crescut semnificativ în ultimii ani și echipamente relativ ieftine au reușit să creeze rețele pe suprafețe foarte mari. Cu toate acestea, nu s-au făcut nici un fel de progrese pe marginea securității echipamentelor conectate la Wi-Fi. Cel mai recent standard de criptare, unul care nici măcar acum nu este folosit peste tot, e intitulat WPA2 și a fost lansat în 2004.

Wi-Fi Alliance a anunțat în urmă cu câteva zile un nou protocol de criptare și securizare a rețelelor wireless. Acesta este intitulat în mod previzibil WPA3 și are mari șanse să devină un standard dominant în industrie până la finele acestui an. WPA3 este menit să remedieze toate minusurile importante ale WPA2, iar respectiva listă nu este una foarte mică.

Dacă se va implementa la scară largă, WPA3 va facilita criptarea individuală a datelor transferate în interiorul unei rețele de pe fiecare dispozitiv în parte. Asta înseamnă că nu-ți vei mai face griji într-un aeroport sau într-o cafenea că cineva îți fură datele de pe sistem sau îți poate afla parolele pe care le-ai tastat în site-urile accesate.

Deși securitatea efectivă va fi sporită, utilizatorii obișnuiți nu vor fi neapărat nevoiți să renunțe la parolele slabe pentru Wi-Fi dacă vor să profite de aceste beneficii. În același timp, procesul de autentificare într-o rețea WPA3 va fi simplificat, pentru a facilita conectarea purtabilelor cu sau fără ecran și a gadgeturilor cu ecrane foarte mici. Dispozitivele inteligente din casă vor avea de asemenea de profitat de pe urma acestui nou sistem.

Înainte de a ajunge la utilizatorii obișnuiți, WPA va trece printr-un proces elaborat de testare și verificare pentru prevenirea diverselor vulnerabilități. Merită reținut că în continuare vor exista anumite măsuri de securitate suplimentare pe care trebuie să ți le asumi când utilizezi rețele publice, dar situația ar trebui să fie una mai relaxată.