12 ian. 2017 | 14:22

Casa inteligentă: sfaturile și avertismentele specialiștilor în securitate

ACTUALITATE
Casa inteligentă: sfaturile și avertismentele specialiștilor în securitate

La sfârșitul anului  2016, lumea a descoperit cât de vulnerabile pot fi toate gadget-urile IoT conectate, atunci când sute de mii de dispozitive inteligente au fost înglobate în botnet-uri globale uriașe și folosite pentru a ataca internetul.

Aceste dispozitive sunt de multe ori îngrijorător de ușor de atacat, pentru că sunt lansate pe piață de către producători doar cu niste caracteristici de securitate de bază, parole implicite și fără posibilitatea de actualizare a software-ului. În plus, ulterior sunt protejate necorespunzător, dacă sunt protejate de vreun fel, de utilizatori.

Cu toate acestea, după cum s-a putut vedea la ediția din acest an a CES 2017, în următorii zece ani, este foarte probabil ca orice – de la sfera funcționalului, la cea a a frivolului – să vină cu o aplicație și cu posibilitatea de conexiune wireless. Iar lumea trebuie să fie pregătită pentru acest lucru.

În primul rând, atunci când vine vorba de dispozitivele în sine, este vital ca persoanele fizice, organizațiile și producătorii să înțeleagă amenințările de securitate generate de programele malware și alte atacuri, să înceapă să ia în calcul securitatea încă de la început, și să pună în aplicare măsuri de protecție de bază, înainte ca dispozitivul să fie conectat la Internet.

În al doilea rând, lumea trebuie să se pregătească pentru ideea că „locul faptei” de mâine va fi Internet-of-Things. Recenta solicitare ca Amazon să pună la dispoziție datele colectate de Echo Dot pentru a sprijini anchetarea unei crime (Amazon a refuzat să se conformeze), subliniază rolul tot mai mare al dispozitivelor conectate, în cadrul cercetărilor penale. Un astfel de program activat de voce, inclusiv altele, realizate de Google, LG sau de alte companii au fost expuse la CES. Merită reținută capacitatea lor potențială de a înregistra conversații care au loc în apropierea dispozitivului; iar în cazul în care datele de autentificare sunt simpliste, nu ai de unde să știi cine altcineva ar putea să mai asculte.

Integritatea acestor sisteme va deveni din ce în ce mai importantă. Unii dezvoltatori au început deja să testeze programe care pot adăuga sau modifica înregistrarea vocii, ceva de genul unui program „Photoshop pentru voce„.

Dispozitivele conectate oferă multe lucruri bune, care fac lumea mai sănătoasă și mai productivă. Dar, lăsate neprotejate, tot ele ne pot face mai vulnerabili la atacul unor persoane nu tocmai bine intenționate. Nu le lăsați calea liberă!

Kaspersky Lab oferă următoarele sfaturi și informații privind securitatea într-o lume conectată:

  • Luați întotdeauna câteva măsuri de securitate elementare: alegeți parole complexe, verificați cu regularitate dacă sunt update-uri ale programelor și instalați-le și implementați programe de securitate corespunzătoare.
  • În plus, această abordare ar trebui să fie valabilă pentru orice dispozitiv conectat la rețea, inclusiv routerele.
  • Producătorii de obiecte conectate la Internet și industria de securitate au și ei un rol important. Trebuie să colaborăm pentru a ne asigura că o protecție serioasă și un management al patch-urilor sunt proiectate încă de la început. Odată ce un produs apare pe piață, este deja prea târziu.