Raportul care-ți arată că ne-am distrus planeta mai rău decât se credea

de: George Stanciu
01 11. 2018

Oamenii au reușit să distrugă planeta destul de mult, mai ales în ultimele decenii, iar ritmul din ce în ce mai rapid al dezvoltării societăților nu face decât să accelereze trendurile negative pentru Pământ.

Living Planet Report 2018, un raport compilat de către WWF. arată în ce stadiu se găsește mediul înconjurător, cu ajutorul mai multor indicatori. Living Planet Index, de exemplu, examinează trendurile de abundență ale animalelor sălbatice. 16.704 populații din 4.005 specii de vertebrate au fost analizate, iar LPI sugerează că populațiile globale de animale au scăzut cu 60% între 1970 și 2014.

Cele mai mari pericole pentru aceste specii sunt legate direct de activitățile umane. În ultimii 30 de ani, Pământul a pierdut cam jumătate dintre coralii de apă puțin adâncă. De asemenea, în ultima jumătate de veac, cam 20% din pădurea amazoniană a dispărut.

Raportul prezintă și valoarea naturii în viețile noastre. La nivel global, mediul înconjurător oferă servicii în valoare de aproximativ 125 de trilioane de dolari anual și ne ajută cu aer curat, hrană, apă, energie, medicamente și multe altele.

În raport se arată și oportunitatea omenirii de a începe să protejeze și să refacă natura, înainte de anul 2020. Anul este critic pentru societate și este cel în care liderii mondiali vor verifica progresele făcute în diverse pacturi multilaterale, pentru a rezolva provocări globale. Unul dintre aceste pacturi este chiar Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Speranțele încă nu sunt pierdute, dar acțiunea urgentă este necesară. WWF apelează la oameni, la companii și la guverne pentru a se mobiliza și a crea un acord cu un cadru solid, atât pentru societate cât și pentru natură, având în vedere Convenția pentru Diversitate Biologică.