07 mart. 2017 | 14:15

Pădurea Amazoniană ar fi rezultatul unui experiment desfășurat de-a lungul a 8000 de ani

ȘTIINȚĂ
Pădurea Amazoniană ar fi rezultatul unui experiment desfășurat de-a lungul a 8000 de ani

Cu toate că Pădurea Amazoniană pare să fie un teritoriu necunoscut, un nou studiu pune la îndoială originile aceste regiuni cu vegetație luxuriantă.

Un studiu prezintă ideea conform căreia Pădurea Amazoniană ar fi rezultatul unuia dintre cele mai timpurii experimente ale oamenilor în materie de agricultură. Oamenii trăiesc în această regiune de mai bine de 10.000 de ani, iar de-a lungul timpului au reușit chiar să întemeieze civilizații avansate, schimbând totodată și peisajul.

Carolina Levis, cercetători de la Wageningen University a lucrat alături de o echipă de ecologiști și arheologi pentru a realiza un studiu publicat în jurnalul Science. Aceștia au lucrat cu date preluate de la Amazon Tree Diversit Network, descoperind 85 de specii domesticite de copaci, din 4.962 de specii identificate în total. Aceste 85 de specii, însă, aveau o influență majoră asupra compoziției pădurilor.

”Am descoperit că 20 dintre aceste 85 de specii de copaci domesticiți sunt hiperdominante, fiind totodată întâlnite de cinci ori mai frecvent decât ne-am fi așteptat, în cazul unei hiperdominanțe aleatoare”, se relatează în jurnalul Science, citat de arstechnica.com. În total, aproximativ 20% dintre speciile din Pădurea Amazoniană sunt rezultatul domesticirii antice, iar în zonele unde au existat civilizații importante, procentajul ajunge chiar și la 30%.

Între plantele preferate ale oamenilor de acum 8000 de ani se regăseau arborele de cauciuc, cel de cacao, caimito, caju, sau palmierii tucuma și acai. Acești arbori, dar și alții, au fost o resursă principală pentru societățile pre-Columbiene.

Cercetătorii au descoperit că plantele domesticite sunt întâlnite mai frecvent în zone care prezintă urme de locuire și este posibil ca aceste specii să fi putut prospera tocmai datorită prezenței umane. Astfel, densitatea copacilor domesticiți ar fi rezultatul unei combinații de agricultură și de specii care au reușit să se adapteze la mediul transformat de oameni.