De ce te temi de radiațiile telefonului, deși știi că sunt inofensive

de: Daniel Ștefan
10 04. 2018

Radiațiile emise de telefoane ți-au indus la un moment dat o oarecare teamă, dar cercetătorii spun că această frică e creată de cu totul alți factori. Radiațiile telefoanelor sunt minime și inofensive.

De mult timp s-a vehiculat că telefoanele emit o cantitate infimă de radiații, iar oamenii de știință au arătat că ele sunt, într-adevăr, prezente, dar nu ne fac niciun rău. De ce continuă totuși oamenii să se teamă de aceste radiații?

Ideea s-a întipărit în mentalul colectiv cam după ce telefoanele mobile s-au răspândit la scară globală și au devenit un gadget indispensabil. Minunea nu putea să dureze prea mult. Ceea ce ne face viața cotidiană mai ușoară, ne expune și la unele riscuri.

Cercetătorii spun însă că această teamă de radiații este indusă de mass-media. Oamenii nu prea se pricep să facă o selecție și nici nu atribuie o anumită logică atunci când vorbim despre riscuri, iar confuzia ne induce în eroare.

Un articol din The Nation și un studiu guvernamental a arătat că mai mulți șobolani masculi, cobai, au dezvoltat tumori cardiace după ce au fost expuși la radiații ale telefoanelor mobile. Astfel de știri nu fac altceva decât să producă panică și suspiciune, iar oamenii nu mai țin cont de faptul că asupra lor, aceste radiații nu au niciun efect.

Te gândești prea mult la catastrofe nucleare

Explicația stă în însuși termenul pe care-l folosești. Oamenii au tendința să creadă că orice tip de radiație este nociv pentru că, în general, îl aseamănă cu radiațiile nucleare, cu catastrofele nucleare, cu mutațiile pe care le produc și care au fost arătate explicit în fotografii. Ideea s-a înrădăcinat în mentalitate și a fost perpetuată de la o generație la alta încă de la bombardarea atomică de la Hiroshima și Nagasaki, apoi, în timpul Războiului Rece, dezastrul nuclear de la Cernobîl a amplificat și mai mult teama.

Da, aceste radiații sunt extrem de periculoase, dar ele nu au nicio legătură cu radiațiile emise de un telefon. În smartphone-ul tău nu există nicio bucățică de uraniu sau alt element radioactiv care să te facă să te trezești într-o bună zi cu mai multe membre. Și nici nu produce cancer.

Radiațiile X folosite la scanările medicale sunt mult mai nocive decât radiațiile de tip radiofrecvență ale telefoanelor, care sunt și foarte reduse. „Nu trebuie să știi neapărat cum funcționează ceva pentru a înțelege că este periculos. Tot ce se cere e să fie convingător”, spune Christopher Labos, cardiolog și biostatistician, de la Universitatea McGill din SUA.

El se referă la manipularea maselor prin informații care conțin un adevăr, folosit în mod greșit, pentru a induce în eroare.

Distragerea atenției e cea care-ți pune viața în pericol

Din cauza amenințării armelor nucleare din anii 1970 și 1980 și a catastrofei pe care o pot produce, oamenii au tendința să devină temători la orice referință la termenul radiație. Trebuie să fii conștient că multe persoane au fost ucise de telefonul mobil nu pentru că el este o amenințare în sine, ci pentru că a fost folosit în așa fel încât au avut atenția distrasă de la adevăratele pericole.

De exemplu, au trimis mesaje în timp ce conduceau și au pierdut controlul volanului sau mergeau cu privirea în telefon și nu au fost atenți la traversare. Nu există nicio dovadă că cineva a murit de cancer provocat de telefonul mobil, dar sunt nenumărate cazuri de persoane ucise de propria lor neatenție sau de un stil de viață nesănătos.

Bineînțeles că au fost și cazuri în care s-a întâmplat ca bateria telefonului să explodeze pur și simplu sau să se producă un scurt circuit, dar acestea sunt extrem de rare. Când vine vorba de radiații, ele trebuie căutate în cu totul alte părți, nu în buzunarul pantalonilor, unde ții telefonul.