Când vor fi interzise pungile de plastic în România

de: George Stanciu
20 02. 2018

Pungile de plastic vor fi interzise în România, iar acum avem și o dată de când ne putem lua adio de la acestea.

Punga cu pungi, pe care toți o avem acasă, va deveni o amintire sau un obiect de colecție, în funcție de ce vrei să faci cu toate sacoșele pe care le ai deja prin casă, de ceva vreme.

Nu s-au gândit nici Parlamentul și nici Guvernul să te lase fără pungi de plastic de capul lor. Decizia vine ca urmare a primei strategii a Comisiei Europene (CE) privind materialele plastice la nivel european. Astfel, toate ambalajele din plastic de pe piața europeană vor fi reciclate până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință va fi semnificativ redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Decizia vine de sus, iar noi trebuie să ne conformăm, respectând prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE, cu privire la reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire

Când vei rămâne fără pungi de plastic?

Pungile din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner, vor fi interzise începând cu 1 iulie 2018 în ceea ce privește introducerea pe piața națională, iar începând cu 1 ianuarie 2019 la capitolul comercializare.

Un raport arată că dacă până în 2050 plasticul va continua să fie produs și utilizat, oceanele ar putea conține mai mult material de acest gen decât pești. În plus, plasticul nu intră doar în apă, ci și în mâncarea și, implicit, în organismul nostru. E lesne de înțeles de ce Uniunea Europeană și nu numai militează pentru limitarea produselor din plastic pe care le folosim, ca mai apoi să le aruncăm pe unde apucăm.