Primul tablou făcut de o inteligență artificială s-a vândut cu o sumă fabuloasă
Cei de la Christie`s au organizat de curând o licitație pentru primul portret realizat de o inteligență artificială. Nu s-a așteptat nimeni ca interesul pentru el să fie atât de mare.
În urmă cu aproximativ două luni, oficialii casei de licitații Christie`s din New York au anunțat că vor încerca să comercializeze un tablou de tip portret realizat de o inteligență artificială. Interesul pentru tabloul scos la imprimantă și suma obținută în final a depășit toate așteptările.
Conform estimărilor experților, care sunt rareori atât de departe de adevăr, tabloul ar fi trebuit să se reflecte într-o sumă de aproximativ 10.000 de dolari. La finalul licitației, un client anonim l-a obținut pentru 432.500 de dolari. În contextul în care casa de licitații Christie`s are o tradiție de 252 de ani, iar aceasta a fost o premieră foarte profitabilă pentru ei, este aproape imposibil ca această licitație să nu fi creat precedentul pentru o serie de evenimente similare.
Inteligența artificială este cel mai interesant subiect al secolului 21 și evoluează într-un ritm alarmant. Deși mulți se tem de repercusiunile acestei evoluții în armată, unii cercetătorii au încercat să aplice algoritmi avansați de AI într-un mediu artistic. Rezultatul se poate vedea în imaginea de mai sus.
Deși este departe de a fi primul tablou creat de o inteligență artificială, acesta va intra în istorie ca fiind primul portret care nu a avut în spate un om cu o pensulă. În schimb, portretul a fost creația unui grup de trei studenți francezi care se ascund în spatele pseudonimului Obvious. Pentru a-l materializa, au folosit o rețea neurală de tip GAN (Generative Adversarial Network). Inteligența artificială ”s-a atrenat” prin analizarea a aproximativ 100.000 de portrete clasice, înainte să se arunce la o tentativă proprie de design.
Pentru că a fost vorba de o creație digitală, cei de la Obvious au listat lucrarea prin intermediul unei imprimante, au înrămat-o și au semnat-o cu o bucățică din algoritmul responsabil de realizarea ei.