Prima imagine care îți arată Polul Nord al Soarelui

de: George Stanciu
04 12. 2018

La fel ca toate celelalte corpuri celeste, și Soarele are un Pol Nord, doar că până acum nu am avut niciodată ocazia să-l vedem.

Polul Nord al Soarelui este o zonă a stelei pe care nu am avut niciodată oportunitatea să o vedem. Avem tot felul de imagini cu Soarele, care îți arată coroana, pete solare sau explozii de pe suprafața acestuia, însă acestea au devenit deja uzuale.

Trebuie să le mulțumim tuturor micilor nave spațiale care orbitează Soarele și care ne oferă aceste fotografii, însă trebuie să le recunoaștem și limitele. Toate au fotografiat steaua ”din față”, însă niciuna nu a fotografiat Soarele ”de sus” sau ”de jos”.

Acum, însă, avem și o astfel de imagine, realizată cu ajutorul exploratorului solar Proba-2, lansat în spațiu de Agenția Spațială Europeană.

Cei de la ESA au fotografiat comportamentul atmosferei în emisfera nordică a stelei, iar astfel au obținut imagini cu ”fâșii” din Soare. Pe măsură ce au fotografiat steaua în timp ce se rotea, au obținut suficient de multe fâșii încât să le îmbine și să obțină o imagine care estimează cum arată suprafața polară.

Evident, vei vedea câteva imperfecțiuni în această imagine, dacă te uiți cu atenție. Există o discontinuitate de-a lungul fotografiei, care a avut loc deoarece atmosfera solară s-a schimbat în timp ce imaginea era creată.

Deși nu este o imagine directă a Polului Nord, aceasta poate oferi câteva informații despre mistere ale Soarelui. Putem înțelege mai bine cum apar găurile coronale și cum se formează erupțiile solare. Pentru a studia polii cu adevărat, însă, cercetătorii vor trebui să aștepte lansarea lui Solar Orbiter, din 2020.