Cum vrea Agenția Spațială Europeană să ne scape de gunoiul de pe orbită

Cum vrea Agenția Spațială Europeană să ne scape de gunoiul de pe orbită

Mai mulți oameni de știință s-au strâns în Germania pentru a participa la o conferință care a acoperit un aspect mai puțin luat în seamă al spațiului. Gunoiul spațial. Acesta are potențialul de a deveni o problemă serioasă atât pentru Pământ, cât și pentru sateliții care orbitează planeta. Trebuie găsită o soluție prin care acesta să fie adunat și distrus.

Sunt peste 100 de milioane de gunoaie care plutesc în derivă pe orbita Pământului, dintre care cel puțin 29.000 sunt suficient de mari pentru a cauza avarii serioase. Norul de gunoi este format din sateliți dezafectați și echipament abandonat în urma misiunilor spațiale. Și mai îngrijorător este faptul că nu avem niciun plan pus la punct despre cum să scăpăm de ele. Au existat de-a lungul timpului mai multe propuneri, cea mai bună fiind cea care a venit din partea Agenției Spațiale Europene (ESA).

Oamenii de știință din cadrul filialei ESA din Toulouse spun că au găsit o soluție în ceea ce privește gunoiul spațial. Vor să se folosească de forța magnetică pentru a destabiliza orbita acestuia sau pentru a o schimba. Totul va fi realizat prin intermediul unor sateliți mai mici care vor avea rolul de a vâna gunoiul. Aceasta e o modalitate preferabilă deoarece nu este nevoie de interacțiune apropiată între vânător și vânat. Astfel că nu există niciun pericol, notează Digitaltrends.com.

Micuții sateliți de urmărire vor crea un fel de plasă magnetică prin care vor manipula traiectoria gunoiului spațial. Astfel că aceștia vor putea strânge în același loc mai multe părți metalice sau sateliți dezafectați, pentru a controla cu exactitate orbita lor. Mai departe, nu se știe încă dacă gunoaiele vor fi lăsate să plutească în continuare pe o orbită prestabilită și sigură sau dacă vor fi trimiși în atmosferă pentru a arde în condiții de siguranță deplină. Rămâne doar să sperăm că nu ne vom trezi cu așa ceva pe casă.

Etichete: