Cercetătorii au descoperit un sunet ciudat la Polul Sud

de: George Stanciu
17 10. 2018

Polul Sud nu e străin de sunete ciudate, venite de la pungi de aer care ies la suprafață sau de ghețuri care crapă, dar cercetătorii au identificat un nou sunet.

Cercetătorii care monitorizează fâșia de gheață Ross, din Antarctica de Vest, au descoperit o anomalie acustică. Julien Chaput, expert în monitorizarea sunetelor ambientale, de la Colorado State University, spune că înregistrările au fost un ”accident fericit”.

În 2014, cercetătorii au instalat seismografe pe fâșia Ross, pentru a studia crusta și mantaua de dedesubt. Chaput a descoperit anomalii spectrale ciudate, care n-au explicații simple.

Perturbările sonore apar la suprafață, în primii câțiva metri de zăpadă și gheață încă maleabili. Această zonă e foarte vulnerabilă la schimbările de la suprafață, fie că e vorba de schimbări ale vântului sau alte temperaturii. Iar, cu ajutorul seismografelor, Chaput a avut ocazia să înregistreze mai mult decât se aștepta.

Frecvența sunetului s-a schimbat în urma furtunilor, dar cel mai interesant e cazul din ianuarie 2016, când temperaturile au crescut peste 0 grade Celsius. La acea vreme, sunetul a fost mai jos, o cauză a topirii ușoare a gheții și a zăpezii, care indică faptul că propagarea undelor seismice se face mai încet. Mai important e că sunetul nu a mai urcat ulterior, astfel că există o dovadă că schimbările de la suprafață sunt cel puțin semi-permanente.

”Topirea acestui strat e considerat, de obicei, unul dintre factorii decisivi în destabilizarea unei fâșii de gheață”, a declarat Chaput. Această fâșie ar putea victima unei topiri imposibil de oprit; cauza este forma stratului de rocă de sub gheață, care permite curenților calzi din ocean să ajungă la fâșie. Dacă ar avea loc, topirea acestei regiuni instabile ar putea crește nivelurile oceanelor cu aproximativ trei metri.