10 oct. 2018 | 11:10

Un aisberg mai mare decât Bucureștiul se va rupe de Antarctica

ACTUALITATE
Un aisberg mai mare decât Bucureștiul se va rupe de Antarctica

Un ghețar din zona Antarcticii ar putea să piardă în curând o bucată de gheață mai mare decât Bucureștiul. Ghețarul din zona Pine Island a Antarcticii arată semne de fisură pe 30 de km de pe suprafața sa.

Cu numai un an în urmă, un aisberg de 260 km pătrați s-a desprins de ghețar – al cincilea eveniment masiv din acest secol. Fisurile de pe suprafața ghețarului îi îngrijorează pe cercetători, care spun că acestea îi dau potențialul de a deveni al șaselea eveniment de acest gen. Ruperea ar putea avea un impact asupra creșterii nivelului mării.

Cercetătorul Stef Lhermitte de la Universitatea de Tehnologie din Olanda este cel care a observat fisura săptămâna trecută, când a primit o actualizare zilnică a imaginii care acoperă zona. Lhermitte a ales să-și împartă constatările pe Twitter.

Imaginile prin satelit ale ghețarului arată clar o linie întunecată care apare în mijlocul acestuia.

Încă există aproximativ 10 km de gheață care conectează posibilul aisberg de ghețar; odată ce se va rupe în următoarele săptămâni sau luni, aisbergul va deveni o insulă monstruoasă de 300 de km pătrați pentru oceanele Antarcticii (București are 228 km pătrați).

Bineînțeles, ghețarii nu sunt o raritate în oceanele de la Polul Sud, iar ruptura unei bucăți de gheață de la capătul unui ghețar nu este în sine o descoperire alarmantă. Ceea ce este îngrijorător este natura și momentul în care se va rupe. Cele mai multe evenimente de acest gen au loc de-a lungul părților laterale ale ghețarului. În schimb, fisura este amplasată adânc în mijlocul ghețarului.