Un aisberg mai mare decât Bucureștiul se va rupe de Antarctica

Un aisberg mai mare decât Bucureștiul se va rupe de Antarctica
11:10 10.10.2018

Un ghețar din zona Antarcticii ar putea să piardă în curând o bucată de gheață mai mare decât Bucureștiul. Ghețarul din zona Pine Island a Antarcticii arată semne de fisură pe 30 de km de pe suprafața sa.

Cu numai un an în urmă, un aisberg de 260 km pătrați s-a desprins de ghețar – al cincilea eveniment masiv din acest secol. Fisurile de pe suprafața ghețarului îi îngrijorează pe cercetători, care spun că acestea îi dau potențialul de a deveni al șaselea eveniment de acest gen. Ruperea ar putea avea un impact asupra creșterii nivelului mării.

Cercetătorul Stef Lhermitte de la Universitatea de Tehnologie din Olanda este cel care a observat fisura săptămâna trecută, când a primit o actualizare zilnică a imaginii care acoperă zona. Lhermitte a ales să-și împartă constatările pe Twitter.

Imaginile prin satelit ale ghețarului arată clar o linie întunecată care apare în mijlocul acestuia.

Încă există aproximativ 10 km de gheață care conectează posibilul aisberg de ghețar; odată ce se va rupe în următoarele săptămâni sau luni, aisbergul va deveni o insulă monstruoasă de 300 de km pătrați pentru oceanele Antarcticii (București are 228 km pătrați).

Bineînțeles, ghețarii nu sunt o raritate în oceanele de la Polul Sud, iar ruptura unei bucăți de gheață de la capătul unui ghețar nu este în sine o descoperire alarmantă. Ceea ce este îngrijorător este natura și momentul în care se va rupe. Cele mai multe evenimente de acest gen au loc de-a lungul părților laterale ale ghețarului. În schimb, fisura este amplasată adânc în mijlocul ghețarului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI