De ce interzicerea radarelor ascunse lasă loc celor mai mari abuzuri

de: Daniel Ștefan
22 06. 2018

Se înăspresc regulile rutiere, dar nu pentru șoferi, ci pentru polițiști, care sunt tot mai îngrădiți de noile legi. Dacă îți place să încalci regulile rutiere, de acum ai șansa să o faci mai des.

România ocupă primul loc în Europa când vine vorba de accidente rutiere, dar parlamentarii vor să relaxeze puțin sancțiunile prin îngrădirea modului în care polițiștii aplică legea.

Conform inițiativei, polițiștii nu mai au voie să folosească radarele pe autovehicule care nu au înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care polițiștii nu poartă uniforme cu înscrisurile și însemnele Poliției.

De asemenea, proiectul de lege, adoptat pe 20 iunie, mai prevede că dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei trebuie utilizate la o distanță maximă 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere.

Cum ar fi ca polițiștii să măsoare la pas cei 10 metri de la mașină pentru a prinde vitezomanul? Dacă vor depăși doar cu câțiva centimetri distanța legală, vor fi dat amenda degeaba?

Aplicarea sancțiunilor și constatarea contravențiilor vor reprezenta doar atribuții ale polițistului rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, ale polițiștilor de frontieră.

Noul cadru în care vor fi amendați cei care încalcă legea

Constatarea contravențiilor cu privire la faptele care încalcă dispozițiile privind limitele de viteză va fi numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, consemânându-se aceasta în procesul-verbal de constatate a contravenției. Procesul-verbal va putea fi încheiat și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori, precizează profit.ro.

Contravenientul, cu excepția persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenției, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. Pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

Astfel, agentul constatator eliberează contravenientului chitanța care reprezintă contravaloarea amenzii. În aceasta se menționează data, numele și prenumele contravenientului, fapta săvârșită, actul normativ care stabilește și sancționează contravenția, numele, prenumele și semnătura agentului constatator. Nu mai e necesară încheierea procesului verbal de constatare a contravenției dacă nu se dispune și o sancțiune contravențională complementară.