Polițiștii deblochează telefoane cu degetele celor decedați

Polițiștii deblochează telefoane cu degetele celor decedați

Polițiștii din Statele Unite ale Americii folosesc degetele morților pentru a debloca smartphone-urile cu Touch ID. Cazurile fac referire la iPhone, însă tehnica este folosită pentru mai toate telefoanele de nouă generație.

În 2016, un atacator, pe nume Ali Artan, a spulberat un grup de șapte oameni cu mașina. Ulterior, acesta a fost împușcat de un ofițer de poliție. Agentul a încercat să deblocheze iPhone-ul pe care îl avea asupra lui, pentru a afla mai multe despre el și despre motivele pentru care a atacat oamenii. Astfel, polițistul a folosit degetul arătător, plin de sânge, al decedatului.

Bob Moledor, specialist criminalistic FBI, a detaliat cum poliția utilizează amprentele persoanelor decedate, în încercarea de a trece prin protecția tehnologiei Touch ID.

Din păcate pentru FBI, amprenta fără viață a lui Artan nu a deblocat dispozitivul – un iPhone 5. Asta pentru că telefonul s-a închis, iar când agentul l-a deschis i-a cerut un cod PIN.

Chiar dacă acestă încercare a eșuat, restul au reușit. Surse separate din apropierea investigațiilor poliției locale și federale din New York și Ohio spun că  metoda este frecvent întâlnită. Degetele morților sunt mai mereu folosite pentru dispozitivele care au acest sistem de blocare.

Polițiștii folosesc această tehnică pentru a ajuta investigația. Telefonul unui infractor, sau chiar al victimei, conține diverse informații, care ajută la continuarea sau finalizarea investigației.

Practica este cât se poate de legală, chiar dacă s-ar putea să existe câteva probleme etice care ar trebui luate în considerare. Chiar și așa, unii experți afirmă că odată ce o persoană este decedată, ea nu mai are un niciun interes în a avea intimitate. Plus că nu mai au cum să meargă în instanță să-și susțină drepturile.

Poliția știe și ea asta. „Nu avem nevoie de mandat de percheziție pentru a intra în telefonul cuiva”, spune un organ al legii.

Nici apropiații decedatului nu prea au ce face. Rudele sau alte părți interesate au puține șanse să oprească polițiștii să folosească amprente sau alte părți ale corpului pentru a accesa  smartphone-urile. Alături de lipsa restricțiilor legale, metoda de amprentare este mult mai ieftină decât dacă ai plăti un expert care să deblocheze telefonul.

 

Citește și:
Sursa: Forbes