Pilula contraceptivă pentru bărbați n-are hormoni sau efecte secundare

de: Bianca Prangate
24 04. 2018
Zappy/Flickr

Oamenii de știință au testat o pilulă contraceptivă pentru bărbați, care este menită să limiteze activitatea spermei fără hormoni și fără efecte secundare.

Medicamentul, cunoscut drept EP055, a fost oferit maimuțelor macac în timpul unui studiu la Oregon National Primate Research Centre din SUA. Acesta țintește o anumită proteină de la suprafața spermatozoizilor și le limitează capacitatea de a se mișca.

„Pe scurt, compusul oprește abilitatea spermatozoizilor de a înota, limitând semnificativ capabilitatea lor de fertilizare”, a explicat investigatorul șef, Michael O’Rand. „Asta face EP055 un candidat ideal pentru metodele de contracepție masculine fără hormoni”.

Maimuțele macac pe care a fost testat EO055 au arătat că, la 18 zile de la administrarea infuziei, se recuperaseră complet. „În mare, EP055 nu a avut vreun efect pe termen lung asupra vreunuia din animale”, a fost concluzia studiului. „Deși EP055 nu a fost testată încă și pe oameni, datele noastre indică faptul că are un potențial puternic de a fi un contraceptiv masculin care ar oferi o alternativă farmaceutică reversibilă, scurtă pentru prezervative și vasectomii”.

Printre metodele de contracepție folosite de bărbați includ prezervativele și vasectomia. Totuși, cercetătorii speră să găsească și alte căi, precum pilula contraceptivă pentru femei. Ei speră ca în următorii zece ani, medicamentele fără efecte adverse să devină o realitate.

Există și alte metode contraceptive pentru bărbați, însă ele afectează producția de spermă și hormonii celor care le urmează.

În 2016, a fost descoperită o injecție contraceptivă pentru bărbați. Era, ce-i drept, eficientă, însă rata efectelor secundare era atât de mare încât nu a fost pusă la dispoziția publicului. Jumătate din bărbații care au folosit-o au făcut acnee și o cincime au experimentat stări de spirit schimbătoare.

Alte studii cu privire la metodele de contracepție masculine includ testele cu compusul JQ1 asupra șoarecilor (despre care nu se știe dacă ar cauza probleme de fertilitate la bărbați sau nu), precum și un gel care ar scădea numărul de spermatozoizi, care va fi testat pe parcursul următorilor patru ani. Până atunci, bărbații vor fi în continuare supuși metodelor tradiționale de contracepție.