Personajele din povești care au dat numele unor tulburări psihice
Uneori, citești o carte sau vezi un film care te marchează atât de mult, încât nu poți uita personajele multă vreme. Aceste personaje sunt atât de impunătoare încât au inspirat experții în psihologie.
Mai exact, anumite boli și tulburări psihice au fost denumite după cele mai celebre personaje din povești. Cei de la Hyperliteratura au făcut o listă cu personajele după care au fost botezate afecțiunile de rang psihic.
Sindromul Cenușăreasa
Acest sindrom apare mai des la copii, dar nu numai. Uneori, cei mici pot avea tendința să exagereze anumite aspecte în poveștile lor despre părinți adoptivi sau vitregi, invocând abuzuri și neglijare în situații în care nu este cazul. Sindromul nu trebuie confundat cu Complexul Cenușăreasa, care presupune teama de independență și dorința inconștientă de a se proteja de cei mai puternici.
Sindromul Münchausen
Inspirat de mitomanul Münchausen din „Aventurile Baronului Münchausen”, scris de Gottfried August Bürger, acest sindrom descrie o persoană care dorește atât de mult atenție și grijă, încât va face orice pentru a o obține. Persoanele care suferă de acest sindrom vor cu tot dinadinsul să își convingă familia și prietenii că sunt bolnavi și, drept urmare, caută să își injecteze substanțe și bacterii, să se ardă sau să se taie și să își modifice analizele. Ele sunt conștiente de înșelăciune, dar sunt incapabile să controleze comportamentele compulsive de mai sus.
Sindromul Peter Pan
Acest sindrom a fost creat de scriitorul J.M. Barrie și a cucerit pe toată lumea cu vitalitatea sa de copil. Poate apărea în rândul adulților care nu sunt suficient de evoluați pe plan emoțional, care evită responsabilitățile și care vor să fie îngrijiți de persoanele din jur în mod constant.
Sindromul Alice în Țara Minunilor
Sindromul lui Alice e o tulburare neurologică în care pacienții au distorsiuni vizuale, observând anumite părți ale corpului ca fiind mai mari sau mai mici decât în realitate. Poate fi însoțită de migrene și poate fi un semn de epilesie, mononucleoză sau consum de droguri.
Sindromul Dorian Gray
În romanul „Portretul lui Dorian Gray” al lui Oscar Wilde, Dorian Gray acceptă să își vândă sufletul pentru ca tabloul său să îmbătrânească în locul lui. Oamenii care suferă de acest sindrom sunt obsedați de aparențe și își doresc să facă orice pentru a rămâne tineri și să nu îmbătrânească. Sunt narcisiști și, de multe ori, dependenți de machiaj și de operații estetice.
Sindromul Othello
În tragedia cu același nume scrisă de Shakespeare, generalul Othello o omoară pe Desdemona, soția lui, crezând că ea l-a înșelat (deși aceasta i-a fost loială). Pacienții cu sindromul Othello sunt convinși cu orice preț că partenerii îi înșală. Ei caută dovezi fictive și își urmăresc obsesiv partenerul. Unii sunt atât de fixați, încât pot deveni violenți.
Sindromul Rapunzel
Personajul lui Rapunzel avea părul atât de lung, încât și-l lăsa pe balcon, pentru ca prințul să se cațere pe el și să ajungă în turnul în care se afla ea. Cei care au acest sindrom însă au obiceiul de a-și smulge smocuri de păr din cap și să le mănânce, până aceste formează un ghemotoc în stomac. Părul care ajunge în intestine poate avea și câțiva metri lungime și, de regulă, e nevoie de intervenție chirurgicală.
Sindromul Frumoasa Adormită
Această tulburare presupune perioade lungi de somn, însoțite de stări de iritabilitate și confuzie. De cele mai multe ori, pacienții sunt adolescenți. Aceștia pot petrece zile sau săptămâni în șir dormind, singurele pauze fiind pentru toaletă. Dacă sunt treziți pentru a desfășura alte activități, se simt letargici și dezorientați.
Sindromul Hainele Împăratului
Deși nu este neapărat o tulburare psihică, ci mai degrabă o mentalitate, acest sindrom inspirat din povestea omonimă a lui Hans Christian Andersen s-ar putea să îți amintească de oameni pe care îi cunoști. Asemeni oamenilor din poveste care, deși vedeau că împăratul este gol, îi lăudau hainele, anumiți oameni pretind că știu anumite lucruri pe care nu le știu, doar pentru a evita să fie judecați.