PSD, susținător surpriză pentru gay: proiect de lege pentru parteneriat civil
După ce PSD-ALDE a lăsat să se înțeleagă că referendumul pentru familia va avea loc în mai, un nou proiect de lege susține că partenerii de același sex se vor putea prezenta în fața ofițerului stării civile pentru un parteneriat civil. Drepturile sunt asemănătoare soților, cu excepția că nu vor putea adopta copii.
Potrivit noului proiect de lege din agenda Camerei Deputaților, persoanele de același sex sau de sex diferit se pot bucura de viața de familie, sub forma unei uniunii consensuale. Această uniune se înregistrează la starea civilă, unde vor fi înștiințați de drepturile și obligațiile care le revin în urma acesteia.
Astfel, cei doi parteneri au drept de întreținere, moștenire sau asigurări. În schimb, nu au drept de adopție. Inițiativa îi revine Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și este susținută de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, liderii coaliției PSD-ALDE.
Proiectul inițiat de CNCD prevede că prezenta „are drept scop protejarea familiei și a membrilor săi prin reglementarea cadrului legal în care este recunoscută juridic uniunea consensuală”. Așadar, partenerii, de același sex sau de sexe diferite, își pot înregistra bunurile comune într-o așa-zisă Convenție referitoare la regimul comun al bunurilor.
Ca uniunea consensuală să aibă loc, partenerii trebuie să aibă minimum 18 ani, cel puțin unul dintre ei să fi cetățean român și niciunul dintre ei să nu fie căsătorit sau „unit consensual”. În cazul persoanelor străine, fără cetățenie, condiția este ca acesta să aibă reședința în țară de cel puțin un an.
Partenerii au drepturi și obligații legale, iar fiecare își păstrează numele dinaintea încheierii uniunii consensuale. Fiecare dintre ei au parte de asistență socială, asigurări sociale, asigurări de sănătate, drepturi de pacient, impozite și taxe etc.
Patriarhia Română și-a anunțat deja poziția față de parteneriatul civil, spunând că îl privește cu îngrijorare. „Considerăm că instituționalizarea unei forme alternative de familie este contrară credinței creștine și tradiției poporului român, cu posibile consecințe grave pentru viața morală, familială și socială a acestuia”, a transmis BOR prin agenția de presă Basilica.