Cum a ajuns PSD în cel mai mare scandal din istoria Facebook

Cum a ajuns PSD în cel mai mare scandal din istoria Facebook
Sursa foto: Colaj de Răzvan Băltărețu

Facebook a pierdut atât la nivel de imagine, cât și evaluare pe bursă în scandalul pornit de la Cambridge Analytica. Dezvăluirile au ajuns și la PSD.

Cambridge Analytica e compania care ar fi folosit informații colectate de pe Facebook în campanii electorale. Datele au ajutat compania să livreze reclame fix pe profilul utilizatorilor. Tipul acesta de analizare presupune crearea unor profiluri psihografice. Deși s-a discutat despre acțiunile acestei companii încă de după alegerea lui Donald Trump, subiectul a revenit în actualitate mai puternic acum datorită unei surse din interior. În câteva zile, în acest scandal a ajuns să fie pomenit și PSD.

Rupert Wolfe Murray, consultant britanic, e primul care a menționat PSD în contextul Facebook vs. Cambridge Analytica. El a fost citat de Associated Press că ar fi fost contactat de Mark Turnbull, unul dintre directorii Strategic Communication Laboratories (SCL), compania care controlează Cambridge Analytica. Totodată, Turnbull este omul responsabil de activitățile Cambridge Analytica în zona politică. Murray a fost căutat în 2016 pentru campania electorală din România ca să se implice în stabilirea unor relații cu PSD.

Tunbull i-a schițat, într-un mail, planul: două persoane în echipa de campanie a PSD. Ar fi fost un strateg politic și specialist în comunicare, care să ofere consultanță și asistență în campanie la nivel de branding, mesaje, PR, relații cu presa, dar și prezență în online. Perioada de lucru pentru PSD ar fi fost de două-trei luni.

După cum spune Murray, a refuzat implicarea pe motiv că n-ar fi dorit să-și strice imaginea. Mai departe, PSD a câștigat și fără utilizarea Facebook, cel puțin nu prin uneltele Cambridge Analytica sau SCL.

De ce vorbește consultantul abia acum de scandalul Facebook și menționează PSD

Murray a fost convins, după cum relatează pe site-ul Emerging Europe, de Channel 4 și înregistrarea cu camera ascunsă pe care televiziunea a difuzat-o cu Alexander Nix, director executiv Cambridge Analytica. Acesta se lăuda că au avut o operațiune sub acoperire într-o țară din Europa de Est. Murray s-a gândit că e România și, implicit, ar fi fost tras în scandalul politic.

L-a întrebat și pe Turnbull dacă a câștigat vreun contract cu PSD. „El a spus că n-a lucrat pentru niciun partid politic din România”, a menționat Murray. Totodată, și Liviu Dragnea, președintele PSD, a negat că ar fi apelat la serviciile Cambridge Analytica (fără a da mai multe detalii dacă, totuși, a apelat la serviciile vreunei companii similare).

„Asta nu înseamnă că e adevărat, așa cum Cambridge Analytica a spus pe Channel 4 că rolul lor într-o țară (nemenționată) din Europa de est a fost intermediat de un subcontractor”, a mai spus Murray.

Ce spune Facebook despre practicile Cambridge Analytica

În prezent, autoritățile britanice investighează compania. Mai mult, Congresul SUA i-a cerut lui Mark Zuckerberg, fondator Facebook, explicații. De asemenea, și britanicii vor explicații, împreună cu toată lumea. Lui Zuckerberg i-a luat câteva zile până când a venit cu câteva puncte de vedere. Pe scurt, Cambridge Analytica a exploatat Facebook așa cum rețeaua socială a permis. Asta până în 2014, când și-a regândit opțiunile.

Într-un interviu pentru CNN, același Zuckerberg a spus că, dacă se pune problema reglementării Facebook, încă nu știe cum ar trebui făcută treaba asta. „Nu sunt sigur că Facebook nu ar trebui reglementat. Cred că tehnologia devine un trend din ce în ce mai important în lume și întrebarea care apare în acest context este: «care e reglementarea corectă?» și nu dacă este sau nu nevoie de reglementare”, a spus șeful Facebook.

„În al doilea rând, vom restrânge accesul dezvoltatorilor la date ca să prevenim astfel de abuzuri. De exemplu, vom tăia accesul la date, dacă nu le-ai mai folosit produsul în ultimele trei luni. Vom reduce și cantitatea de date pe care o aplicație o poate colecta prin autentificare. Vor fi doar numele, poza de profil și adresa de mail. Le vom cere dezvoltatorilor nu doar să primească certificare, ci și să semneze un contract pentru oricine accesează posturi și alte date private. Vom avea mai multe schimbări de anunțat în următoarele zile”, a explicat Zuckerberg acțiunile pentru a preveni astfel de practici de către terți.