Cum pui panouri solare cu ajutor de la stat și apoi faci bani din energie

de: Daniel Ștefan
23 08. 2018

Dacă ai posibilitatea, îți poți produce singur o parte din energia electrică de care ai nevoie. Statul îți dă bani pentru a-ți instala panouri solare, iar dacă produci mai mult curent decât ai nevoie, poți vinde apoi surplusul.

Proiectul de lege privind modificarea legislației în domeniul energiei regenerabile a fost votat în Camera Deputaților încă de la finalul lunii iunie.

Noua lege clarifică, în sfârșit, modul în care poți fi finanțat direct de către stat pentru a-ți instala panouri fotovoltaice.
Toate detaliile le găsești în Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.

Cum îți pui panouri solare pe banii statului și care sunt condițiile

Dacă ești interesat și ai posibilitatea, în calitate de persoană fizică, poți să montezi panouri fotovoltaice pentru locuință, iar statul îți finanțează contravaloarea de până la 90% din prețul instalației, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii, scrie în Ghid.

Ce cheltuieli sunt acoperite de către stat:

  1. Cheltuielile pentru achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, care are următoarele componente:
  • panouri fotovoltaice;
  • invertor;
  • materiale conexiuni;
  • structura de montaj a sistemului;
  • modul de comunicație;
  • contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
  • tablou electric pentru curent continuu/curent alternativ.

2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

De asemenea, sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.

Cum faci bani din vânzarea surplusului de energie

Proiectul de lege care a fost adoptat ridică, într-un final, după lungi discuții, anumite bariere care îi constrângeau pe consumatorii casnici să-și vândă surplusul de electricitate.

Astfel, Consumatorii casnici de energie electrică ce au şi instalaţii mici de producţie care generează energie mai mult decât consumul propriu au cadrul legal şi posibilitatea de a vinde în reţea electricitate.

Mai întâi, trebuie să înțelegi definiția termenului prosumator, care apare în textul de lege:

„Prosumator este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.”

A fost impusă o limită a capacității sistemului de generare a electricității. N-ai voie să vinzi surplusul de energie dacă ai un sistem de panouri fotovoltaice cu capacitate mai mare de 27 kW putere instalată pe loc de consum. Iar energia trebuie vândută direct furnizorilor de electricitate cu care ai încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.

De asemenea, prețul la care va trebui să vinzi surplusul este cel de pe piața spot a energiei electrice, dar nu cel din momentul livrării, ci cel din anul anterior: De exemplu, preţul mediu ponderat de închidere al PZU în anul 2017 a fost de 227 de lei, deci se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh transferat în reţea.

În plus, nu primești banii direct, ci se va face o regularizare între banii plătiţi de tine pentru energia consumată din reţea şi ce trebuie să primești în urma injectării de energie în reţea.

„În factura de energie electrică, prosumatorii prevăzuți la alin. (6) beneficiază din partea furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea.”