26 mart. 2018 | 07:18

Care e cel mai bun combustibil iarna, de la benzină la electricitate

ACTUALITATE
Care e cel mai bun combustibil iarna, de la benzină la electricitate

Când vine vorba despre combustibil, oferta pe piață este destul de mare și tocmai de aceea șoferii nu știu întotdeauna ce să aleagă. Există conducători auto care sunt de părere că benzina este mai bună dacă va alege o companie mai cunoscută.

În rândul conducătorilor auto există un zvon potrivit căruia carburantul din România ar conține apă. E drept că de-a lungul timpului au existat și cazuri în care s-a dovedit acest lucru, însă acestea au fost izolate. Tocmai de aceea șoferii preferă să alimenteze de la stațiile cunoscute, mai ales că mecanicii sunt convinși că un combustibil corespunzător prelungește viața motorului.

Când vine vorba despre combustibil cu cifra octanică mai mare, acesta nu este mai bun. Se pare că genul acesta de benzină/motorină se adresează șoferilor cu mașini puternice care conduc mai agresiv.

În țara noastră, benzina are cifra octanică cuprinsă între 95 și 100, în timp ce combustibilul diesel are cifră centanică cuprinsă între 51 și 55.

Spre deosebire de automobilele diesel, mașinile pe benzină consumă mai mult în anotimpul rece. Pe timp de iarna, motorul arde mai multă benzină și asta crește consumul de carburant. În medie, este vorba despre trei litri de benzină în plus la fiecare 100 de kilometri parcurși. Avantajul unui motor pe benzină este că se încălzește mult mai repede.

Cum e motorina aditivată drept combustibil

Când vine vorba despre motorina aditivată, este bine de știut că indiferent de tipul motorinei achiziționat, la baza este același carburant. E drept că cea mai scumpă este aditivată suplimentar. O motorină obișnuită nu va îngheța la temperaturi mai mari de -20 de grade Celsius. E drept, că cea aditivată nu va îngheța la temperaturi de până la -35 de grade.

[readmore]

Mecanicii recomandă folosirea motorinei aditivate dacă bujiile nu sunt noi, iar încălzitorul nu funcționează corect. În caz contrar, mulți spun că achiziționarea carburantului mai scump nu este altceva decât bani aruncați pe fereastră.

Câte benzinării sunt în România?

În anul 2016, în țara noastră erau aproximativ 2.000 de staţii de distribuţie, din care circa 600 de staţii erau în regim de white station (staţiile private neafiliate şi fără brand). Ca o curiozitate, cea mai mare benzinărie din România are o suprafață de peste 6.000 de metri pătraţi și este situată pe DN1, în apropiere de orașul Ploieşti. Spre o comparație, un hipermarket are o suprafață curpinsă între 6.000 şi 8.000 de metri pătraţi.