De ce e aproape imposibil să schimbi părerea celor care țin cu PSD

de: Andreea Cuzub
09 07. 2018

E mai ușor să scoți apă din piatră seacă decât să îi schimbi cuiva orientarea politică. Dar de ce sunt oamenii atât de rigizi când vine vorba de acest capitol sensibil?

Toți românii cunosc, de exemplu, tiparul acela de om care i-ar face o statuie lui Ceaușescu și care se bate cu pumnul în piept că înainte a fost mult mai bine. Cel mai enervant aspect al acestei tipologii nu este faptul că nu își vor schimba niciodată orientarea politică, ci că nici măcar nu sunt capabili să asculte o opinie diferită.

Psihologii au încercat de-a lungul timpului să explice această încăpățânare și lipsă de flexibilitate în mentalitate.

Una dintre explicațiile lor este că ideile partizane ajung să facă parte din identitatea noastră personală, ceea ce înseamnă că un atac la adresa convingerilor noastre este un atac asupra sinelui. Iar creierul este construit astfel încât să protejeze sinele.

„Responsabilitatea principala a creierului este să aibă grijă de corp, iar sinele psihologic este o extensie a creierului”, a declarat Jonas Kaplan, psiholog la Universitatea din California de Sud.

El spune că atunci când sinele nostru se simte atacat, creierul declanșează același sistem de apărare pe care îl folosește pentru protejarea corpului.

Într-un studiu publicat în jurnalul „Scientific Reports”, Jonas Kaplan a descoperit dovezi ale faptului că aveam tendința de a lua personal atacurile politice. În cadrul cercetării, 40 de liberali care au recunoscut că au „convingeri profunde”, au fost puși într-un RMN și au fost „provocați” de cercetători.

Participanților li s-au arătat declarații cu care erau de acord, cum ar fi „SUA ar trebui să-și reducă bugetul militar”, dar și declarații strigătoare la cer pentru ei, precum „Rusia are aproape de două ori mai multe arme nucleare decât America”.

Concluzia lor a fost că, atunci când participanților li s-au arătat declarații care le contestau convingerile, a fost o înregistrată o activitate mai mare în regiunile creierului asociate cu identitatea de sine și emoțiile negative. Studiul este limitat, dar aduce dovezi noi că oamenii au tendința de a interpreta atacurile ideologice ca fiind insulte personale.