De ce operațiile realizate în spațiu sunt (aproape) imposibile

de: Andreea Cuzub
01 07. 2018

Odată, călătoritul în spațiu și, mai ales colonizarea planetelor, erau doar niște visuri. Dar, pe măsură ce unele au devenit realitate, iar altele încep să prindă contur, există câteva aspecte ale misiunilor la care nu ne-am gândit până acum.

Colonizarea planetelor presupune călătorii lungi, în care oamenii vor fi captivi în navetele spațiale. În prezent, avem nevoie de nouă luni pentru a ajunge pe Marte și nouă ani până pe Pluto. Deci este clar că prezența unui doctor la bord este obligatorie.

Cea mai mare provocare, însă, ar fi realizarea unei operații în spațiu. Un studiu publicat în „British Journal of Surgery” îți arată că există multe complicații, care fac realizarea acestora aproape imposibilă.

„Astronauții sau viitorii coloniști vor întâlni în mod inevitabil o serie de patologii comune în timpul călătoriilor de lungă durată”, notează autorii studiului. Ei avertizează că pot apărea și noi patologii, din cauza lipsei de greutate, a expunerii la radiațiile cosmice și a traumelor.

În plus, mediul extrem al spațiului afectează organismul în multe feluri. Atrofia oaselor și a mușchilor și modificările cardiovasculare sunt doar câteva dintre afecțiunile vizate.

Poate cele mai neplăcute aspecte ale operațiilor realizate în spațiu vor fi lipsa de greutate și fluidele corpului. Operațiile experimentale efectuate într-o microgravitație simulată ne-au arătat că atât pacienții, cât și chirurgii vor trebui să fie legați.

O altă problemă este tendința organelor de a se eviscera. Lipa gravitației înseamnă că intestinele nu stau unde ar trebui, iar riscul de perforare accidentală este mai mare decât în mod normal.

Cercetătorii au prezentat și câteva probleme logistice cu care s-ar putea confrunta astronauții, iar cea mai mare este lipsa echipamentului necesar pentru operații. Ei spun că cea mai bună soluție ar fi ca navetele să aibă la bord imprimante 3D, pentru a imprima, la nevoie, instrumentele necesare.

Acestea sunt doar câteva exemple ale eventualelor complicații. Cu toate că nu încă nu au fost realizate astfel de misiuni de lungă durată în spațiu, ipotezele merită gândite în avans, pentru că acesta chiar nu e cazul în care putem să ajungem în spațiu și să spunem „O, da, nu m-am gândit la asta”.