07 mai 2018 | 16:30

Naveta spațială care ne-ar putea duce spre alte lumi

ACTUALITATE
Naveta spațială care ne-ar putea duce spre alte lumi

Deja știm că ar fi aproape imposibil să lansăm o rachetă de pe o exoplanetă. Dar te-ai gândit cum ar trebui să arate naveta care ne-ar duce pe o astfel de planeta?

Proxima b este cea mai apropiată exoplanetă vecină, care se află la aproape 40,2 trilioane de km distanță. Chiar și una dintre cele mai rapide navete spațiale ar face sute de mii de ani până ar ajunge acolo și e clar că niciun echipaj uman nu ar putea supraviețui călătoriei.

Cei de la Popular Science s-au gândit ce caracteristici ar trebui să aibă naveta, pentru a putea contura un scenariu cât mai „palpabil”, în care oamenii reușesc să pună bazele unei civilizații extrasolare.

În primul rând, aceștia s-au gândit că echipajul ar trebui să întrunească mai multe generații. Acestea trebuie să asigure toate rolurile vitale ale echipajului – de la medic până la mecanic. Ei cred că ar fi utile și anumite teste moderne de carieră, în funcție de care ocupațiile ar fi alocate.

În al doilea rând, vom avea nevoie de o forță puternică pentru a decola. Până în prezent, nimeni nu a avut o idee mai bună decât Freeman Dyson: o bombă atomică amplasată pe partea din spate a navetei. Aceasta ne va împinge înainte cu ajutorul exploziilor nucleare constante. În niciun caz metoda nu este una sigură, dar este tot ce avem până acum.

Bineînțeles, va fi nevoie și de un sistem care să recicleze urina, având în vedere că nu vor exista opriri. Un om sănătos are nevoie de aproximativ 300 de galoane de apă pe an, deci asta este o problemă importantă de luat în calcul.

De asemenea, este obligatorie o infirmerie. O navetă spațială s-ar putea să nu aibă aproape nicio bacterie, iar sistemele noastre imunitare ar putea slăbi sau, mai rău, să uite cum să lupte împotriva patogenilor pământești. Deci, este evident că din naveta noastră nu poate să lipsească infirmeria.

Pe lângă asta, studiile sugerează că animalele ne-ar putea ajuta sistemul imunitar, dar și sănătatea mintală. Așa că putem lua și acest aspect în vedere.

S-ar putea să nu știm prea multe despre Proxima B atunci când plecăm. Echipajul trebuie să fie pregătit pentru orice scenariu, așa că trebuie să avem puțin din toate: echipament pentru a colecta gaze, arme pentru a ne proteja de formele ostile de viață, plus instrumente pentru a construi noi case.

Speculatorii spun că este nevoie de 20.000 de suflete pentru a începe o populație într-o lume nouă. O altă idee ar fi să aducem embrioni congelați pentru a diversifica fondul genetic.