Cum va arăta omul peste 1.000 de ani dacă lucrurile merg ca până acum

de: Nicoleta Apostol
29 04. 2018

Oamenii se schimbă de la un secol la altul, atât din punct de vedere structural, cât și fizic. Astfel, ne-am putea întreba cum va arăta omenirea peste un mileniu.

În urmă cu 10.000 de ani, oamenii au dezvoltat o toleranță la laptele de vacă. În ultimii 150 de ani am adăugat zece centimetri la înălțimea noastră medie, iar în ultimii 65 de ani am mai adăugat câțiva ani la durata medie de viață, asta mai ales datorită progreselor din domeniul științei.

Astfel, dacă am ajuns atât de departe într-o perioadă atât de scurtă, cum vor arăta în următorii 1.000 de ani? Un episod din AsapSCIENCE explică, cumva, asta. Bazat pe unele dintre cele mai interesante descoperiri științifice din prezent, episodul propulsează omenirea în viitor.

În primul rând, noi, oamenii, vom avea motive să fim mai siguri pe noi decât suntem acum. Asta pentru că creierul nostru este atât de complex, încât nici cel mai avansat sistem informatic nu se apropie măcar.

În 2014, cercetătorii au folosit computerul K din Japonia – unul dintre cele mai puternice computere din lume – ca să simuleze activitatea creierului uman. El a avut nevoie de 705,024 nuclee de procesoare, 1,4 milioane de GB de RAM și 40 de minute pentru a procesa aceeași suma a datelor pe care creierul le procesează într-o secundă.

Dar să-ar putea să nu controlăm întotdeauna mașinăriile pe care le creăm.

Oamenii de știință prevăd că, în viitor, computerele nu numai că vor atinge viteza creierului uman, ci vom crea inteligența artificială care să vorbească, să interacționeze, să asculte și să-și amintească. Să sperăm că nu vor folosi aceste informații ca să se întoarcă împotriva noastră.

Și, pe măsură ce computerele progresează și devin „umane”, oamenii și roboții vor trăi împreună. În următorii 1.00 de ani, limbile vorbite pe întreg globul se vor pierde, ajungându-se la cât mai puține, poate una universală. În plus, căldura și radiațiile UV vor face schimbări în structura ADN-ul și vom vedea cum pielea închisă la culoare are legătură cu evoluția.