31 ian. 2018 | 12:30

Bill Gates colaborează cu geneticienii ca să creeze vaca „perfectă”

ACTUALITATE
Bill Gates colaborează cu geneticienii ca să creeze vaca „perfectă”

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a donat 40 de milioane de dolari unei cauze nobile și, totodată, interesante. El colaborează cu câțiva cercetători în încercarea de a reproduce o vacă „practică”: produce mai mult lapte și face față temperaturilor ridicate.

Optimizarea genelor ar putea fi o modalitate de a spori rezistența unor animale. Prin izolarea trăsăturilor genetice dorite din rasele de vaci din Europa și Africa, geneticienii speră să proiecteze o vaca ce produce cantități mari de lapte și este capabilă să reziste temperaturilor extrem de ridicate.

Alianța globală pentru medicamente veterinare (GALVmed ), o organizație nonprofit, a primit 40 de milioane de dolari de la Bill Gates pentru a efectua cercetări genetice în ceea ce ar putea fi mai târziu „vaca viitorului”. „Poți avea o vacă de patru ori mai productivă”, a declarat Gates într-un interviu.

„Crearea de vaci care să supraviețuiască temperaturilor mai calde și să producă aceeași cantitate de lapte ca și omologii lor care locuiesc într-un climat mai temperat ar fi o binefacere pentru crescătorii de animale mai ales”, a adăugat Gates.

GALVmed ajută agricultorii săraci din lume să obțină vaccinuri și medicamente pentru animalele lor. Bill Gates nu este singurul magnat care crede că ingineria genetică ar putea reduce sărăcia și ar putea ajuta fermierii, mai ales pe cei săraci, însă el este cel care a contribuit cel mai mult în acest sens.

Fără îndoială, vacile care produc mai mult lapte și trăiesc normal sub soarele arzător ar conferi beneficii imediate agricultorilor. În plus, ținând cont  de câte studii au apărut în ultimii ani despre încălzirea globală și efectele negative ale acestei schimbări climatice, această nouă vacă ar putea fi unul dintre cele mai rezistente animale.