De ce au început fermierii să-și scaneze oile la tomograf
Fermierii au început să se folosească de tomografe pentru a crea turme de oi mai sănătoase și cu carne mai gustoasă.
Cercetătorii de la Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) și de la Rural College din Scoția au vrut să vadă dacă tomografele pot arăta în prealabil ce animale au carnea mai gustoasă. Metoda aceasta măsoară procentul de mușchi și de grăsime din carne, astfel încât doar genele cele mai bune sunt alese pentru a fi folosite în creșterea unor specii îmbunătățite.
„Tomografele sunt destul de precise pentru a măsura totul de la lungimea spinării, zona mușchilor oculari, și până la nivelele de grăsime intramusculară – toate fiind luate în considerare când căutăm cum să producem carnea cu gustul cel mai bun”, a explicat Kirsty McLean, manager la unitatea de scanare de la Rural College. „Am putut oferi crescătorilor de animale cu valori estimative de creștere pentru aceste trăsături pentru a-i ajuta să aleagă cei mai buni berbeci, și în cele din urmă cea mai bună calitate pentru produsele care ajung în farfurie”.
Industria creșterii animalelor folosește deja tehnologii de tipul analizei video, care permit detectarea și cuantificarea compoziției interne a unui animal. Diferența este că scanările cu tomograf pot fi făcute asupra animalelor vii. Astfel, producția ar fi cu mult eficientizată și îmbunătățită.
„Comunitatea de fermieri muncește neîncetat pentru a oferi ce e mai bun în materie de calitate sustenabilă”, a explicat Kim Matthews, șef de creștere a animalelor și de calitate a produselor la AHDB. „Munca noastră se concentrează spre a oferi evaluări genetice care vor permite industriei să devină mai eficientă și să ofere produse de calitate înaltă. Deși scanarea cu tomograf poate părea o tehnologie nouă, avansurile viitoare dețin un potențial mare pentru industrie. Avem un rol în a ajuta publicul să înțeleagă cum este folosită inovația pentru a libra produsele pe care ei le iau de pe rafturi”.